Gazdaság

Betett a cégeknek a kötelező módosítás

akták (akták, iratok, bíróság, )
akták (akták, iratok, bíróság, )

A cégbíróságokat túlterhelte a februári kötelező cégmódosítás, ezért a vállalkozások jelentős része ma nincs bejegyezve. Ez pedig számos esetben hátráltathatja a működésüket.

A kötelező cégmódosítást legkésőbb február elsejéig kellett elintézni. A gond az, hogy emiatt jóval több beadvány érkezett a cégbíróságokhoz, mint máskor. S bár azóta több mint két hónap is eltelt, a megnövekedett feladattal a mai napig sem tudtak megbirkózni.

Még majdnem a fele folyamatban van

A Fővárosi Cégbíróságra például 107 ezer kérelem érkezett február elsejéig a kötelező cégadat-módosítás miatt, ami az éves mennyiség 70 százaléka. Emiatt a feldolgozás is jelentősen elhúzódik. Az érkeztetés március óta már naprakész, viszont az ügyek csaknem fele, 58 ezer még folyamatban van.

Legyinthetnénk is erre, s mondhatnánk: na és, egyszer csak elkészülnek! De az a helyzet, hogy amíg nincs meg a cégbejegyzés módosítása, addig nincs aktuális cégkivonat sem. S így a társasági szerződés sincs összhangban a cégkivonattal.

Anyagi kárt is okozhat

Ez pedig számos céges ügy intézését, az üzleti tervek kivitelezését is ellehetetleníti – hívta fel a figyelmünket a problémára a cégalapításokra és változásbejegyzésre szakosodott Céghmester Zrt. Érdekkörükben több mint 300 cég változása nincs még bejegyezve, s mintegy 20 százalékuknál vagyoni kárt okozott már ez a probléma.

Több ügyvédet is megkérdeztünk, akik mindnyájan azt mondták: nagy a lemaradás. A módosítások 20-30 százalékát még nem jegyezték be. A bejegyzés hiánya pedig tényleg komoly fennakadást okozhat a vállalkozóknál.

Megakasztja a működést

Gond lehet például akkor, ha a cég üzletet akar nyitni, működési engedélyre van szüksége, egy másik cégtől ingatlant vásárolna, hitelt venne fel vagy pályázaton indulna. Mert ezekhez a tranzakciókhoz is mind szükséges a 30 napnál nem régebbi cégkivonat. Amit, ha a bejegyzés nem történt meg, nem tudnak kiadni a vállalkozásoknak.


Fotó: Northfoto

Volt olyan cég, amely tavaly év végén jelentette be az alaptőke-emelést, de a módosítási dömping miatt ezt csak az idén jegyezték be neki. Pedig nem véletlenül kérte tavaly a dolgot.

Ahol pedig ügyvezetőváltás történt, s még nincs meg a bejegyzés, szintén problémát jelenthet, akár a napi ügyeknél, például szerződéskötésnél, céges aláírásnál, bankolásnál is.

Soron kívül is lehet?

Vagyis arról van szó, hogy aki eleget tett a törvényileg előírt kötelező módosításnak, az akár néhány hónapig is kénytelen eltűrni, hogy csak korlátozottan intézhesse az ügyeit. Ha meg nem tett volna eleget az előírásnak, akkor meg több százezres büntetést kockáztatott volna.

Az egyetlen jó hírünk az, hogy a Fővárosi Cégbíróság szerint van lehetőség soron kívüli eljárást (bejegyzést) kérni, amit vezetői mérlegelést követően a legtöbbször el is rendelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik