Gazdaság

Ha nincs félmilliója, el se induljon!

kivándorlás (kivándorlás)
kivándorlás (kivándorlás)

A londoni konzulátus szerint jelentősen csökkent annak esélye, hogy a kiutazó magyarok munkát találnak.

A londoni konzulátus szerint egyre több a probléma a magyarok nagy-britanniai munkavállalásával kapcsolatban. Egyre csökkennek annak esélyei, hogy aki kimegy, talál is munkát. S akinek nincs megfelelő fedezete arra az időszakra, amíg nem talál munkát, annak komoly problémái lehetnek.
Nagy-Britanniában ugyanis az álláskeresőnek kell gondoskodnia saját és családja fenntartásáról már a munkakeresés ideje alatt is. Ha pedig próbálkozásai nem járnak sikerrel, magának kell fedeznie hazautazásának költségeit.

Külföldi munkavállalásra csak azok vállalkozzanak, akik elfogadható szinten beszélik az angol nyelvet, munkavállalási terveiket alaposan előkészítették, megbízható szerződés van a kezükben, és elegendő pénzzel rendelkeznek a munka megkezdéséig, illetve addig, amíg az első fizetést meg nem kapják – figyelmeztetnek. Az induláshoz a tartózkodási helytől, és  a szálláshely minőségétől függően hozzávetőlegesen 350-500 ezer forint kell.

Ez az összeg azonban csak akkor elég, ha az álláskereső a kiérkezést követő első hónapban elkezd dolgozni, a szállásköltséget ugyanis előre kell kifizetni.

Azt is figyelembe kell venni, hogy még biztos munkalehetőség mellett is lehetnek előre nem látott problémák. Előfordulhat például, hogy az aláírt szerződés ellenére sem fizeti ki a munkáltató a kialkudott bért. Ezért célszerű legalább annyi pénzt tartalékolni, amennyiből szükség esetén haza lehet utazni. A konzulátus ugyanis a hazajutáshoz nem tud anyagi segítséget nyújtani, és átmeneti szállást sem tud biztosítani, valamint arra sincs lehetőségük, hogy egy meghirdetett állás “valódiságát” ellenőrizzék. Előzetes internetes tájékozódást javasolnak.

Nagy-Britanniában becslések szerint jelenleg legalább 100 ezer magyar él.

A konzulátus Facebook oldalán több kommentelő is azt írja, nem gond munkát találni Angliában, de a figyelmeztetést szerintük is érdemes megszívlelni.

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) honlapján egyébként az összes EU-tagállam közül az Egyesült Királyság területére kínálják a munkaadók a legtöbb állást, több mint félmilliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik