Nagyvilág

Szűkebbre zárja kapuit Anglia a kelet-európaiak előtt

zárva (zárva)
zárva (zárva)

Korlátozni fogják a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek hozzáférését a jóléti-egészségügyi ellátórendszerekhez.

A brit miniszterelnök szerint hiba volt a 2004-ben EU-taggá lett közép- és kelet-európai országok munkavállalóit  korlátozás nélküli beengedni Nagy-Britanniába. David Cameron közölte, hogy a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíció az újonnan csatlakozó tagállamok esetében már teljes mértékben érvényesíteni fogja az átmeneti munkavállalási korlátozásokat.Horvátország felvétele után már érvényesíteni fogják a szigorításokat.

A kormányfő közölte: a kormány még az idén komoly mértékben megszigorítja a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a jóléti ellátórendszerek szolgáltatásaihoz.. A jövőben az EU-ból munkavállalási céllal érkezőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban keresnek munkát, ellenkező esetben elveszítik jóléti ellátásaikat. Ráadásul a munkakeresésre is csak hat hónap áll rendelkezésükre, és ha ez letelt, mindenképpen megszűnik hozzáférésük a szociális juttatásokhoz. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha az érintettek minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy nem csupán aktívan keresnek munkát, de tényleges esélyük is van arra, hogy állást találnak – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Azt is vizsgálni fogják, hogy a betelepülők alkalmazását esetleg nem a nyelvtudás hiánya akadályozza-e.

Mindemellett a külföldi munkavállalók legalább két évig nem kerülhetnek fel a helyi tanácsok lakáskiutalási várólistájára, és e határidő letelte után is vizsgálni kell, hogy valóban életvitelszerűen tartózkodnak-e az adott tanács illetékességi területén.

Az ingyenélőket akarják távoltartani

A jelenlegi brit kormány jó ideje hangoztatja, hogy szigorítani kell a külföldi EU-munkavállalók hozzáférését a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásaihoz.

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszter a BBC-nek a minap azt mondta: az Európai Bizottságnak meg kell értenie, hogy az EU-n belüli szabad mozgás nem jelentheti olyanok szabad letelepedését, akik csak a legjobb szociális ellátórendszerekhez igyekeznek hozzáférni.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik