Gazdaság

Befagyasztják a közszférás béreket

A konvergenciaprogramból kiderül, a következő három évben nem lesz illetményalap-emelés a közszférában.

Befagyasztják a béreket a közszférában, csak a pedagógusoknál lesz emelés. Nem csökken az élelmiszeráfa, nem lesz devizaadós-mentés és félszocpol sem. Mérséklődik a gyógyszertámogatások reálértéke, a közlekedési támogatások mértéke nem emelkedhet, drágulnak a kedvezményes bérletek.

A Népszabadság összállítása szerint az EU-nak kedden bemutatott konvergenciaprogramból úgy tűnik, a pedagógusok életpályamodelljének több mint 270 milliárd forintba kerülő bevezetésén túl a kormány nem számol más béremeléssel.

A lap úgy véli, kár reménykedni a félszocpol bevezetésében vagy az élelmiszerek áfájának csökkentésében. Valószínűleg nem lesz a devizaadósokat segítő, jelentős állami támogatással járó program. Ha lennének ilyen tervek, szerepelniük kellene a programban. Abból viszont csak az derül ki, hogy marad a nadrágszíjmeghúzás a költségvetési intézményeknél, nem bővülnek a szociális juttatások, a reálértékük is csökken.

Állami kiadás sem emelkedhet a következő három évben, a helyi önkormányzatok kiadásai pedig reálértéken csökkennek.

A nyugdíjasok azonban egy kicsit megint jól járnak: a kabinet valamivel többet költ majd a nyugdíjakra, itt a reálérték megőrzése lesz a cél.

 

Témába vágó anyag az FN24-ről: Orbánék beismerték, Magyarország rosszabbul teljesít. Olvassa el itt!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik