Gazdaság

Nagyot koppanhatnak a nyugdíjasok

nyugdíjas (szegénység, )
nyugdíjas (szegénység, )

Az év végi inflációhoz belőtt, idei 5,2 százalékos nyugdíjemelés miatt most reálértékben is nőhet az idősek járadéka. Jövőre azonban erre nemigen lehet számítani.

Jól járhatnak az idén a nyugdíjasok, mert a tavaly decemberihez képest 5,2 százalékkal emelkedett a nyugdíjuk, miközben az infláció márciusban már csak 2,2 százalék volt és az elemzők szerint éves szinten is hasonló érték várható. Ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak reálértéke az idén mintegy 3 százalékkal nőhet.

Jövőre azonban pont az idei alacsony infláció miatt már csak erre a 2,2 százalék körüli nyugdíjemelésre lehet számítani. Amit alig fognak megérezni a nyugdíjasok. Plusz ha esetleg mégis magasabb lesz jövőre az infláció, akkor az állam korrigálhat felfelé. De jövőre semmi kilátás arra, hogy a nyugdíjak reálértéke is emelkedjen.

Ehhez ugyanis az kellene, hogy a gazdaság legalább 3 százalék felett növekedjen, mert az indexálási szabályok szerint csak e fölött van lehetőség az infláció feletti nyugdíjemelésre. S mivel az indexálásnál a keresetnövekedés is számít, ez is kellene ahhoz, hogy jövőre ismét nőhessenek a reálnyugdíjak. Jövőre azonban nem várható olyan GDP-növekedés, amely mellett a keresetek is hatnának a nyugdíjakra – írja a Napi.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik