Gazdaság

7500 forint egy zacskó mazsola

mazsola (mazsola)
mazsola (mazsola)

Ahol az aranymazsola aranyárban van.

Az Egyesült Államokat az egész világ arról ismeri, hogy a kapitalizmus mekkája. Nem ott találták ki a rendszert, de ott valósították meg talán a legteljesebb módon. Épp ezért elég megdöbbentő, hogy a mazsolatermesztés – valamiért, ki tudja miért pont a mazsola – olyan kommunista módon működik, hogy még Kim Dzsong Un is megirigyelhetné: az 1940-es évek óta van egy nagyon komoly mazsolabizottság, amely minden évben lenyúlja a mazsolatermesztő gazdák termésének 30-50 százalékát, méghozzá ingyen. A gazdáknak át kell adniuk, nincs vita. A bizottság aztán eladja az ország határain kívül, rongyolcsón.

Miért is? Mert ezzel tudják magasan tartani az országon belül a mazsolaárakat. Mert ha több lenne, olcsóbb lenne.

Az Economist szerint a mazsolán kívül körülbelül 30 termék van, ahol hasonlóan piacellenes, központilag meghatározott rendszer működik a normális kapitalizmus helyett.

Nálunk hasonló vita zajlott a közelmúltban a taxik szabályozásával kapcsolatban, ahol a taxisok egy része kikövetelte, hogy a főváros szabja meg az árakat az „igazságtalan” árverseny kiiktatása érdekében. A másik fél azzal érvelt, hogy nem az árversenyt kell szétzúzni, hanem a csalókat.

Az eredmény a mazsola esetében mindenesetre brutális lett: egy zacskó (20 deka) biomazsola 7500 forintba kerül az USA-ban. Reméljük, nem ez lesz a taxival is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik