Nagyvilág

Élelmiszerbotrány: a hal az új ló

hal (hal, )
hal (hal, )

A lóhús-gate után újabb élelmiszerbotrány ébredezik Európában és az Egyesült Államokban.

Egy friss vizsgálat alapján a halból készült termékeknek akár a harmadát is félrecímkézik az európai országokban – tudósít az ATV. Az erről szóló jelentés szakértők szerint gazdasági és egészségügyi szempontból is nagyon aggasztó.

Egy hamburgi laboratórium tesztjei alapján sok élelmiszergyártó az olcsóbb halak húsát keveri a termékeibe, amelyek csomagolásán ezt ugyanakkor nem tünteti fel. Egy német halbolt eladója szerint az előre csomagolt áruknál sokszor abban sem lehetnek biztosak az emberek, hogy azt kapják, amit megrendeltek.

A helyzet nem jobb az Egyesült Államokban sem, ahol egy civilszervezet vizsgálata februárban hasonló eredményt hozott. „Amikor valaki egy étteremben fehér tonhalat rendel, akkor valójában az eszkolár néven ismert kígyómakrélát, vagyis vajhalat kapja. Ennek azonban súlyos hatásai lehetnek az emésztőrendszerre” – mondta Kimberly Warner, a szervezet tudományos főmunkatársa.

Az európai halpiacot érintő vizsgálatok egyikét egy észak-angliai egyetem biológusa készítette. A tudós szerint kontinensünkön elsősorban a tőkehalfélék esetében jellemző, hogy pótanyagként olcsóbb fajok húsával helyettesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik