Gazdaság

Ezért ne fecsegjen a revizornak!

A revizorok úgy tudni, mostanában nagyon rászálltak a vaterázókra. Ilyen esetben a legjobb tanács az lehet, hogy szóban ne nyilatkozzunk.

Próbavásárárlás után sorra bírságolja az adóhatóság azokat, akik az internetes aukciós oldalakon adják el különböző ingóságaikat, és nem adnak számlát. A szabály az egyébként, hogy évi 600 ezer forintos bevételig nem kell számlát adni. Sőt, ha nem tudni, mennyibe kerülhetett az eladott ingóság, akkor 800 ezer forintig is lehet adómentes lehet a bevétel. Vagyis eddig az összeghatárig nem számít üzletszerűnek az ingóságok eladása, nem kell adószámot kiváltani és számlát adni.

Azt sem árt tudni, hogy bár a próbavásárlást most végzik a revizorok, adóellenerőzést viszont csak azokra az évekre kezdeményezhetnek, amelyekre már be kellett vallani az adónkat – figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. Ezért is firtathatják például a próbavásárlás után, hogy a korábbi években milyen értékben adtunk el a neten holmit. Amire nem biztos, hogy kapásból jól emlékszünk.

A legjobb válasz ilyenkor az lehet, ha megkérjük, hogy írásban küldjék el a kérdéseket. Ugyanis erre jogunk van, és ezzel időt nyerhetünk. Még inkább igaz ez akkor, ha vagyonosodási vizsgálatot indítanak velünk szemben, hiszen akkor 5 évre visszamenőleg kell számot adni a jövedelmeinkről.

Ha kíváncsi rá, milyen csapdákat rejtenek a vagyonosodásnál feltett revizori kérdések, akkor kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik