Gazdaság

Dinnyekartell: lenyomták a GVH-t

dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)
dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)

Hiába indított eljárást a GVH a tavaly nyári dinnyekartellgyanú miatt, mert a minisztérium szerint semmi tisztességtelen nem történt.

Tavaly nyáron, ahogy emlékszünk rá, a minisztérium keblére ölelte a magyar dinnyetermesztőket, népszerűsítette a dinnyeevést, s az importot visszaszorítva igyekezett kedvezni a magyar gyümölcs értékesítésének. Na, meg ezzel párhuzamosan arról is megegyeztek júliusban a piac szereplőivel, hogy 99 forint legyen a dinnye, punktum. A GVH egy darabig nem hallatta a hangját, aztán augusztus végén mégis kartelleljárást indított. Na nem a minisztérium, hanem az üzletláncok meg a dinnyeszövetség ellen.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Mi történt erre? Még ősszel módosították a szakmaközi törvényt. Belevették, hogy mezőgazdasági termékeket érintő kartellügyekben (már folyamatban lévőknél is) a GVH-nak ki kell kérnia a vidékfejlesztési miniszter állásfoglalását.

Ezek után nem csoda, ha a GVH most lezárta a vizsgálatot. Hiszen azt nem lehetett várni, hogy a minisztérium az állásfoglalásában azt írja (az általa szorgalmazott dinnyeakcióra), hogy azzal tisztességtelen piaci magatartást tanúsítottak volna a résztvevők. Nem is írt ilyet. S mivel a minisztérium szerint nem történt jogsértés, az eljárást a hivatal megszüntette.

Annyit azért megjegyeztek a közleményükben: a jelenlegi szabályozás jogbizonytalanságot teremt a mezőgazdasági termékeknél a kartellek megítélésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik