Gazdaság

Dinnyekartell – léket kapott a versenytörvény

dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)
dinnye (ingyenes, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gerry Gray, Tesco vezérigazgató)

Hétfőn a parlament elfogadta a versenytörvény módosítását. E szerint az agrárminiszter bármikor leállíthatja azt az eljárást, amelyet az agrárpiaci szereplőkkel szemben indít a GVH.

A kormánytöbbség nem is titkolta, hogy a visszamenőleges hatállyal elfogadott törvény célja többek között az, hogy az augusztusban elindított dinnyekartell-eljárást megállítsa – írta pénteken a Népszabadság.

Mint ismeretes, a nyári dinnyeszezon kezdetén az agrártárca és a dinnyések megbeszélése után szinte varázsütésre számos áruházban 99 forint lett a dinnye. Pedig a megbeszéléseken a résztvevők szerint fogyasztói árakról nem volt szó.

Budai Gyula agrárállamtitkár, aki maga is aktívan részt vett a magyar dinnye népszerűsítésében, hol tagadta, hol elismerte a kartellezést. A Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) először nem indított eljárást. Aztán mégis úgy döntött, előveszi az áruházláncokat.

Most pedig módosították a versenytörvényt, és vétójogot adtak a GVH eljárásoknál az agrárminiszternek. Ami egy cseppet aláássa a versenyhivatal eddig kikezdhetetlennek hitt tekintélyét. No meg súlyosan sérti az európai versenyjogot is. Így kinéz nekünk egy újabb kötelezettségszegési eljárás – borítékolta a Népszabadság szakértőkre hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik