Gazdaság

Ismét zuhant a bankbetétek kamata

bank (bank, )
bank (bank, )

A bankok követik a jegybanki kamatcsökkentést, ezért a betéti kamatok is egyre zsugorodnak. Akciósan azonban vannak még infláció felett teljesítő ajánlatok.

Számos bank megvágta április elejével a betétekre fizetett kamatokat, követve a jegybanki alapkamat mozgását. Általában 0,25-1 százalékponttal kevesebbet adnak, mint korábban. A normál lekötések kamata így a legtöbb banknál már a pénzromlást sem fedezi. Ugyanis többnyire 3 százalék alatti a kamat (miközben a várható infláció 2,6 százalék), de vannak egy százalék alatti ajánlatok is – írja az Azénpénzem.hu.

Az akciós ajánlatoknál azonban még áll, hogy az inflációt meghaladó kamatot lehet elérni a bankbetétekre: a legjobb ajánlatok 4-5 százalékot kínálnak egyéves lekötésnél. Ha pedig újonnan teszünk be pénzt, 5-5,5 százalék is lehet a kamat. Rövidebb futamidőnél az pedig elérheti a 6 százalékot is.

A betétekkel párhuzamosan az állampapírok hozama is csökkent, de még mindig nagyon vonzók lehetnek, hiszen futamidőtől függően 7,7-8,5 százalék között fialnak, ötéves lekötésnél. Ezeknél garantált a reálkamat, hiszen infláció plusz 3 százalékban állapítják meg a kamatot, évente. Ugyanígy a fél- és egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegyeknél is esett a kamat, fél százalékponttal.

Ha kíváncsi, melyik bankban és milyen feltételekkel kaphatja a legjobb kamatot, kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik