Gazdaság

127 milliárd forint úszott el a készpénz miatt

Hatszor annyi pénzt tartanak maguknál a magyarok, mint a nyugat-európaiak. Ez egy év alatt 127 milliárd forintnyi kamatveszteséget jelentett. Az összeg a tranzakciós adó hatására tovább nőtt.

Hazánkban a „cash is king” (a készpénz a király!) kifejezés különösen is igaz – írja a bankmonitor.hu, amelynek legfrissebb elemzése szerint Magyarország gyakorlatilag „készpénznagyhatalomnak” számít nemzetközi összehasonlításban: míg Nyugat-Európában átlagosan a likvid pénzügyi vagyonuk 2 százalékát tartják készpénzben a háztartások, addig ugyanez a szám Magyarországon 12,7 százalék volt tavaly év közepén.

Az év végén ráadásul a készpénztartás tovább növekedett: a 0,3 százalékos, készpénzfelvételhez kapcsolódó tranzakciós adó bevezetésének rövid távú hatásaként a háztartások 143 milliárd forinttal növelték készpénzállományukat. Bonda Balázs, a szakportál elemzője tudatta: a korábbi években ezzel szemben csak 40-57 milliárd forint volt az év végi növekedés.

A bankmonitor.hu szerint az indokolatlan készpénztartás hosszabb távon jelentős mínuszt eredményezhet a családok költségvetésében az elmaradt kamatbevételeken és a készpénzhasználat egyéb járulékos költségein keresztül. A készpénztartással elmaradt hasznot most az is növeli, hogy a bankbetétek reálkamatai ismét nőttek Magyarországon, a március végi újabb jegybanki kamatvágás ellenére.

A jegybanki alapkamat mellett a megtakarításokkal és befektetésekkel rendelkezők számára egy másik kiemelten fontos tényező, az inflációs előrejelzés jelentős változáson ment keresztül az utóbbi fél évben. A 2013 év végére várható infláció mértéke 4,8 százalékról – az alapkamat csökkenését meghaladó mértékkel – 2,2 százalékra csökkent, ami pozitív hatással van a befektetők számára elérhető reálkamatra is – magyarázta Bonda Balázs. Nemzetközi összevetésben a Magyarországon elérhető 3 százalékos reálkamat továbbra is egyedülállóan magasnak tekinthető, a banki kamatajánlatok valós értéke tehát nem csökkent a megtakarítók számára.

Így lehet jobban hasznosítani szabad pénzeinket

Jelenleg egy átlagos, feltétel nélkül leköthető bankbetét kamata 5,41 százalék. Vagyis ennyi kamatra mindenképpen számíthatunk, ha bankbetétben kamatoztatjuk pénzünket. Sokan azt mondják, hogy bármikor szükség lehet a pénzre, ezért nem kötik le. Erre két megoldás van. Vagy rövid időre, 1-3 hónap kötik le a pénzt, vagy az adott lekötést több részletben teszik meg (pl. 3 db 50 ezer forintos betéti lekötéssel egy 150 ezer forintos lekötéssel szemben), így ha mégis szükség van a pénzre, akkor elég az egyiket feltörni és a maradékon kamathoz fogunk jutni.

A bankbetéten kívül jó eszköz lehet a pénzpiaci alap, melynek nincs lekötési ideje. Egy átlagos pénzpiaci alap jellemzően rövid távú állampapírba és bankbetétbe fektet, így általában fél éves bankbetéttel megegyező hozamot tud biztosítani a megtakarítóknak. Pénzpiaci alap esetében – mivel nem szükséges határozott ideig megtartanunk – bármikor hozzáférhető a pénz, teljesen jó célpont lehet „vésztartalék” elhelyezésére, kamatoztatására is – ajánlja a bankmonitor.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik