Gazdaság

Így korrigálhat, ha elrontotta az adóbevallását

adóbevallás (adóbevallás)
adóbevallás (adóbevallás)

Nincs minden veszve, ha elrontotta az idei szja-bevallását, de nem mindegy, hogy mikor javítja ki.

Előfordulhat például, hogy a munkáltatót bízták meg a bevallással, holott később rájöttek, hogy volt olyan jövedelmük (például részvényosztalék), ami miatt saját maguknak kellett volna elkészíteni a bevallást. Május 21-e előtt még ki lehet köszörülni a csorbát, és önadózóként elkészíteni a bevallást. Arra azonban ügyelni kell, hogy ha beadjuk a papírokat, az adóhatóság küldeni fog egy levelet, mert tudni szeretné, miért van az, hogy a munkáltató is vallott, meg az adózó is. Erre a levélre 15 napon belül reagálnunk kell (jelezni, hogy a munkáltató nem volt jogosult az adómegállapításra). Ha ezt nem tesszük meg, nem fogadják el a bevallásunkat. S ekkor már csak önellenőrzéssel javíthatunk – írja az Adózóna.hu.

Fotó: Berecz Valter

Az önellenőrzés akkor is megoldás lehet, ha eleve önadózóként adtuk be a bevallást, és észrevesszük, hogy valamit elrontottunk (például nem a jogszabályoknak megfelelően állapítottuk meg az adónkat vagy elszámoltuk magunkat). A már benyújtott bevallást azonban csak a bevallási határidő után lehet önellenőrzéssel helyesbíteni – áll a NAV tájékoztatójában.

Nem lehetséges a korrekció például akkor, ha nem tévedtünk, csak nem használtunk ki egy nyitva álló lehetőséget. Csak azt az adót lehet helyesbíteni, amelynél a korrekció több mint ezer forintos különbséget jelent.

Az önellenőrzésre pótlékot akkor kell felszámítani, ha a befizetési kötelezettség nő, vagy a visszaigényelt összeg csökkent (vagyis ha a saját kárunkra tévedtünk az eredeti bevallásnál).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik