Gazdaság

Ingyenhitelt oszt Matolcsy

Többlépcsős programot jelentett be a vállalkozások hitelezésének megsegítésére a jegybankelnök.

A monetáris tanács esetinek titulált ülése után Matolcsy György közölte, hogy a testület döntött a növekedési hitelprogramról. Az önmagát a devizahitelezés ellenségeként jellemző MNB-elnök azt mondta, a jegybanknak három célt kell követnie. Az első az árstabilitás, a második a pénzügyi stabilitás. Ha ezeket elérte, támogatnia kell a kormányzat gazdaságpolitikáját. Szerinte most már ehhez a ponthoz érkeztek el. Az inflációs cél teljesülése lehetővé teszi a kormány növekedési stratégiájának jegybanki támogatását, és a pénzügyi stabilitás ezt megengedi, a növekedési fordulat szükségessége pedig indokolja – tette hozzá.

Nulla százalék

A program a kisvállalkozásokat célozza meg, amelyek nehezen és magas kamaton jutnak jelenleg hitelhez. A jegybank 250 milliárd forintos forrást nyújt a kereskedelmi bankoknak a kisvállalkozások hitelezésére nullakamatozással, forgóeszközhitelre és uniós előfinanszírozásra. A bankok erre 2 százalékos kamatot tehetnek rá. Ezt a vállalkozások új hitelekre, lejáró hiteleik megújítására, korábbi kötelezettségeik kiváltására használhatják. A program idén július elsejétől augusztus végéig tart. A program második pillére a vállalkozások devizahitelének forintosítását célozza meg. Az ugyancsak 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Ezáltal a kkv-k devizahitel-állományának 30 százaléka váltható át forintra.

Csökken a devizatartalék

A bankokkal és a kormánnyal történő tárgyalás végén 4500 milliárdról 3600 milliárd forintra csökken a kéthetes MNB-kötvényállomány, a magyar pénzügyi rendszer sebezhetőségének a csökkentése és a külső rövid lejáratú adósság mérséklése érdekében, ez 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot. Matolcsy György szerint az általa bejelentett intézkedéseknek célzott és korlátozott, ám minden esetben kedvező hatásai lesznek a gazdaságra. Főnöke szavaihoz Balog Ádám, az MNB alelnöke hozzátette: 1 százaléknyi hitelállomány-növekedés 0,1 százalékponttal nagyobb gazdasági növekedést eredményezhet.

A forintnak először nem tetszett

A forint azonnal gyengült, miután Matolcsy György közölte: az MNB a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújt a kereskedelmi bankokon keresztül. Az euró a bejelentés után 2 forinttal 304,50 forintra erősödött, majd néhány perc múlva 304,10 forint közelébe ereszkedett vissza. Az MNB-program bejelentését követő esés után a déli órákra visszaerősödött a forint, az eurót 300 forint alatt jegyezték. Az euró március 11. óta először gyengült a 300 forintos lélektani küszöb alá.

Volt előzmény

A Napi Gazdaság már korábban azt írta, hogy az unortodox MNB-elnök “ingyenhitellel” akarja elárasztani a hazai vállalkozói szektort az MNB szabaddá tehető forrásainak felhasználásával. “Olyan lépések jönnek, hogy itt kő kövön nem marad” − mondta a lap tudósítójának másfél hete egy a tűzhöz közeli üzletember, utalva arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank két héten belül előrukkol gazdaságélénkítő terveivel.

Korábban Matolcsy György konkrétan is beszélt arról, hogy a jegybanknak tőkeinjekcióznia kellene a bankrendszert – mellesleg éppen ez az egyik legfontosabb dolog, amit az IMF is javasolt. Kiemelte azonban, hogy egyszerűen likviditást pumpálni a bankrendszerbe „óriási hiba lenne”.„El kell érni az inflációs célt, de eközben egy jól célzott hitelprogram hasznos lehet” – mondta, hozzáfűzve: a banknak lépésről lépésre nagyon lassan és óvatosan kell haladnia és „a központi banknak konzervatívabbnak kell lennie a kormánynál”.

Csak korlátozott hatás

A jegybank csütörtökön bejelentett gazdaság- és hitelezés élénkítő programjától csak korlátozott pozitív hatást várnak az MTI által – még az MNB elemzői tájékoztatóját megelőzően – megkérdezett elemzők, akik hangsúlyozták, hogy nagyon sok fontos részlet még nem ismert.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője azt mondta: első ránézésre a bejelentés messze nem olyan drasztikus, mint amire korábban számítani lehetett, így a kockázatok sem annyira jelentősek. A kkv-knak nyújtott kedvezményes hitelek 500 milliárd forintos korlátjával, valamint azzal, hogy a hitelt a bankok nyújtják és nem kötelező jelleggel, vélhetően a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is visszafogottabb lesz.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy vélte: bár fontos részletek még nem ismertek, de az intézkedésektől jelentős növekedésösztönző hatás nem várható. Egyelőre nem ismert például, hogy az alacsony kamatozású hitelek felhasználhatóságát miként korlátozzák. Ha túlzottan, félő, hogy kevesen élnek vele, ha a korlátok lazák lesznek, akkor nagy számban használhatják a megnevezettektől eltérő célokra. A kéthetes jegybanki kötvényállomány csökkentéséről ő azt mondta, hogy az intézkedés nem járul hozzá a sérülékenység jelentős csökkentéséhez.

Londoni elemzők: a vártnál kevésbé radikális intézkedések

A vártnál és a lehetségesnél is kevésbé radikális hitelezés- és gazdaságösztönző programot hirdetett meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az intézkedéseknek valószínűleg mérsékelt hatásuk lesz – így értékelték az MNB által ismertetett terveket londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó két vezető közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson arra jutott, hogy a magyar kis- és középvállalkozások hitelellátásának élénkítését szolgáló, a kereskedelmi bankok által nulla százalékos kamattal felvehető 250 milliárd forintos jegybanki keret meglehetősen csekély e vállalati kör teljes adósságállományához képest. A cég két elemzőjének számításai szerint a kedvezményes hitelösszeg e vállalati kör kötelezettségeinek hozzávetőleg a 7 százalékát teszi ki.

Shearing és Jackson hangsúlyozta azt is, hogy az eddigi adatok tanúsága szerint a brit vállalkozások részéről meglehetősen lanyha a kereslet a Bank of England – a brit jegybank – hasonló struktúrájú hitelezés-ösztönző kezdeményezése révén kínált pótlólagos kereskedelmi banki hitelek iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik