Külföld
mnb(960x640)(1).jpg (magyar nemzeti bank)

Matolcsy jobbkeze a bírálat veszélyeiről

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 04. 03. 12:41

Balog Ádám MNB-alelnök írását olvasói levélként közölte a WSJ. Megkurtítva. Az MNB nem hagyta annyiban.

A magyar központi bankot átlátható módon irányítják. Így reagált Kopits György (a képen) múlt heti véleménycikkére Balog Ádám. Írását a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadásának szerdai száma a szerkesztőséghez intézett levelek között közölte. Az MNB-alelnök a WSJ szerkesztőségéhez intézett levele szerint Kopits György állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható, Matolcsy György elnöklete alatt a lényegében egyszemélyes irányítást szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Ezen átalakulásnál a központi bank állományában négyszázalékosnál kisebb arányú volt a személycsere, “ami azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok dolgoznak a magyar központi banknál, mint korábban” – hangsúlyozta Balog Ádám.

Az alelnök szerint az MNB tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább “az olyan bírálat – mint például Kopits úré -, amelyet nem támasztanak alá a tények”. Balog válaszát a Wall Street Journal lerövidítette, de a jegybank ezt nem hagyta annyiban, délelőtt teljes terjedelmében feltette a honlapjára. A WSJ által kihagyott részben az MNB-alelnök azt részletezi, hogy Kopits György mennyire elhiteltelenedett. Balog ennek igazolására felidézi, hogy még korábban (2004-2009 között) a monetáris tanács tagjaként nem tett semmit a devizahitelezés ellen, később pedig a Költségvetési Tanács elnökeként elfogadta a 2010-es – megalapozatlan – költségvetést.


Fotó: MTI / Beliczay László

Korábban Kopits György azt írta, hogy megérdemelten kaptak kritikát a külföldi kormányoktól és az Európai Uniótól a magyarországi alkotmánymódosítások. Cikkét a WSJ véleményként közölte. A közgazdász szerint a nemzetközi közösség kevés figyelmet fordított az Orbán Viktor kormányzása alatt végigvitt gazdaságpolitikai centralizációra. Matolcsy György jegybankelnökké történt kinevezése annak a könyörtelen kampánynak a betetőzése, amely keretében a kormány csökkenti a fékek és ellensúlyok erejét.

Kopits szerint Magyarország kísértetiesen emlékeztet Kádár János rezsimjére, ahol minden állami intézmény Patyomkin-szervezet volt, és nem mertek szembeszegülni a pártvezetés akaratával. A közgazdász feltette a kérdést: megállíthatja-e bármi a demokratikus és gazdasági erózió útján Magyarországot? A pénzpiacok eddig nem büntették az országot. A KT volt elnöke úgy vélte, az intézményi erózió sérti az EU szellemét, ezért itt az ideje, hogy az európai hatóságok elgondolkozzanak a Magyarország elleni fellépésen a magyarok jólétének fenntartása érdekében, és azért, hogy más EU-tagok ne kövessék Orbán példáját. Ellenkező esetben az EU vezetése úgy fog feltűnni mint a destruktív trend engedélyezője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.