Gazdaság

Durván drágult a kötelező biztosítás

kötelező biztosítás (biztosítás, )
kötelező biztosítás (biztosítás, )

Év közben majdnem 70 százalékkal drágábban lehet kötelező biztosítást kötni, mint év végén.

Az első negyedéves tapasztalatok alapján mondja azt a Netrisk.hu, hogy év közben átlagosan 69 százalékkal drágább a kötelező biztosítás. Az év végi hajrában ugyanis átlag 11 700 forintba került, akik viszont az idén kötöttek, azoknak már 19 800 forintot kell leszurkolniuk.

Ez azonban még nem annak a következménye, hogy a biztosítók időközben jelentősen emelték volna a tarifákat. Hanem inkább az az ok, hogy év közben nagyobb az új belépők aránya, vagyis kártörténeti előzmény nélkül, A0 kategóriával kötnek kötelezőt.


Fotó: Neményi Márton

Az alkuszcég szerint az is jellemző egyébként, hogy év közben kevéssé figyelnek oda az autósok a váltásra. Pedig megérné, hiszen a magasabb díjak mellett a megspórolható összeg is több lehet. Mert míg az év végi kampányban átlag 11 541 forintot takarítottak meg az autósok, addig a január–március közötti időszakban 15 497 forintot is megspórolhatott, aki odafigyelt.

Év közben egyébként ugyanaz a szabály a váltásnál, mint év végén: a meglévő szerződés felmondását legkésőbb a biztosítási évforduló előtt 30 nappal el kell juttatni a biztosítóhoz. Aki ezt elmulasztja, annak a biztosítása automatikusan meghosszabbodik egy évvel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik