Gazdaság

Sok pénzt bukhat, aki túl korán kiszáll

biztosító (biztosító, )
biztosító (biztosító, )

A befektetéshez kötött életbiztosításokra sokat panaszkodnak az ügyfelek. Aki nem tudja tovább fizetni a biztosítást, vagy sürgősen szüksége van a pénzre, az egész megtakarítását elbukhatja.

Nem csak az elégtelen tájékoztatásra panaszkodnak a befektetéshez kötött életbiztosítást (unit-linked) választó ügyfelek. Sok a probléma amiatt is, ha valaki korábban akar kiszállni, mint azt a szerződésben rögzítették.

A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) számos olyan bejelentés érkezett, ami erre utal – számolt be az Azénpénzem.hu. Volt, aki nem tudott tovább fizetni, s azt mondta neki a biztosító, hogy az ötévi megtakarításból egyetlen forint sem jár, mert azt elvitték a biztosítás költségei. Máshol a szerződésben rögzítették, hogy ha az ügyfél két éven belül visszaváltaná a biztosítást, nem fizetnek neki.

A PBT a vitás ügyekben ugyan állapított meg hiányosságokat, de mivel a szerződések alakilag többnyire rendben voltak, nem tudtak mit tenni. Volt, amikor azt javasolták, forduljon az ügyfél bírósághoz.

A Mabisz szerint nem lenne jó, ha lazítanának a kiszállás feltételein, mert az rontaná azok kondícióit, akik valóban hosszú távon takarékoskodnak – írja a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik