Gazdaság

Retteghet, akinek bankbetétje van Európában!

ciprusi tüntetés (ciprus, bankbetét, tüntetés, )
ciprusi tüntetés (ciprus, bankbetét, tüntetés, )

Úgy tűnik, azzal, hogy komolyan felmerült a ciprusi bankbetétek megadóztatása, többé egyetlen európai sem érezheti biztonságban a pénzét. Nincs ugyanis garancia rá, hogy máshol nem vetik be ezt a lépést – véli egy banki vezető.

Döbbenetes! A ciprusi kis betétesek pénzének 6,75 százalékos, a nagy betétesek által elhelyezett összegek 9,9 százalékos lefölözésének terve olyan „einstand”, amelyre civilizált, demokratikus társadalomban nincs történelmi példa – állítja a SaxoBank ügyvezető igazgatója. Fehér Nikolett hozzáteszi: lehet, hogy az Európai Unió nem civilizált demokrácia többé?

Kiszámíthatatlan, mi következik még

A banki vezető már a múlt heti, Limassolban tett látogatásakor hallott híreszteléseket a bankbetétek megsarcolásáról, de tökéletesen alaptalannak ítélte, így elvetette ezeket. Azzal, hogy mégis kihirdették: lecsípnének a betétesek pénzéből, szerinte kiszámíthatatlanná vált a jövő.

Még annak ellenére is, hogy a ciprusi törvényhozás kedden nemet mondott a tervre. Mert ezzel a meccs még egyáltalán nincs lejátszva. A ciprusi sajtó úgy tudja, a betétadó átszabása még szerepel a szakmai egyeztetéseken, s úgy tűnik, a százezer euró feletti megtakarítások megnyirbálásától nem tudnak majd eltekinteni – írja a Népszabadság.

Minden európai retteghet

Az alapvető tulajdonjogok megsértését külföldi hatalmak írták elő egy kis országnak. Így ezután retteghet mindenki, akinek bankbetétje van Európában – véli a SaxoBank ügyvezetője. Ugyan a mentőcsomagról tartott sajtókonferencián a képviselők igyekeztek egyedi lépésként beállítani az ügyet, de azt nem voltak hajlandók garantálni, hogy másutt hasonló intézkedésre nem kerülhet sor.


El a kezekkel a pénzünktől, a képre kattintva galéria nyílik a ciprusi helyzetről!
(Fotó: AFP / Patrick Baz)

Nem mintha bármiféle garancia számítana. Mert a bizalom már egyébként is megrendült – tette hozzá. Aligha lehet ezután arra számítani, hogy a trojka és az EU bármi módon korlátozni fogja magát, ha a válság igazán fájdalmas pillanataiban intézkednie kell.

Ennél is rosszabb jöhet

Amit egyszer meg lehet tenni, az megismételhető másodszor is. Ha el lehet kobozni a banki ügyfelek pénzéből 10 százalékot, akkor le lehet nyúlni 25, 50 vagy akár 100 százalékot is. Fehér Nikolettnek az a véleménye, hogy a pánik súlyosbodásával még ennél is rosszabb dolgokra számíthatunk, miközben a politikusok kétségbeesetten igyekeznek az eurót életben tartani.

Nincs biztonságban a betétesek pénze

Úgy véli, a többi segélycsomag-várományos ország betétesei is retteghetnek amiatt, biztonságban tudhatják-e egyáltalán a jövőben az olasz, spanyol vagy görög bankoknál tartott a pénzüket. Nem lehet tudni. Szerinte ez az egyetlen lehetséges válasz.

Bölcs dolog vállalni ezt a kockázatot? A SaxoBank ügyvezető igazgatója amondó, döntse el mindenki saját maga. Tart azonban tőle, hogy jelentős mennyiségű tőke fogja elhagyni az euróövezet gyenge országait.

Márpedig ez az, amire pont most a legkevésbé lett volna szükségük. Sőt, azt gyanítja, hogy a tőke az egész EU-ból el fog vándorolni, hisz az országok többsége már bevezette a bankuniót.

A végjáték első jelenete

Szerinte a bankbetétadó felvetése alapjaiban változtatta meg a játékszabályokat, és az utóhatást még hosszú ideig érezhető lesz. Úgy véli, az euróövezet végjátékának első jelenetét láttuk, mert ezzel a befektetők már jócskán megrendült bizalmának maradéka szenvedett újabb hatalmas csapást. Mi ez, ha nem öngól? – teszi fel a költői kérdést.

Hogyan reagál majd a piac?

Az arany nyerhet a helyzeten. Előnnyel kerülhetnek ki még az olyan, biztonságos kikötőt kínáló országok is, mint Svájc vagy Szingapúr, valamint az euróövezeten kívüli egészségesebb országok, például a skandináv államok.

Úgy véli, amikor a befektetők rádöbbennek az összes következményre, az egyre gyérülő bizalom aláássa majd az euró és a kapcsolódó eszközök piacát. Ez maga a legvadabb szocializmus, és még mindig képtelen vagyok elhinni, hogy megtörténhetett – összegez Fehér.

Mi a helyzet Cipruson?

Cipruson az előzetes ígéretek ellenére csütörtökön sem nyitottak ki a bankok, majd talán jövő kedden. Addig próbálják felvértezni magukat a várható pénzkivonások ellen. A betéteket befagyasztották, és nem kizárt, hogy átmenetileg korlátozzák a készpénzfelvételt és az utalást – írta a Népszabadság.

A lap legfrissebb információja szerint, ha nincs megegyezés a mentőcsomagról a jövő hétig, akkor az Európai Központi Bank felfüggeszti a ciprusi bankrendszer finanszírozását, magyarán elzárja a pénzcsapot. Valószínűleg erre végül nem kerül sor, mert lázasan dolgoznak a „B” terven, amiben a százezer euró feletti betétek megadóztatásán kívül szerepel a part menti földgázmezők hasznosítása, államkötvény-kibocsátás, a társasági adó kulcsának emelése és állami cégek privatizációja is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik