Nagyvilág

Ciprus nemet mondott a bankbetét adóra

cirpusi válság (ciprusi válság, )
cirpusi válság (ciprusi válság, )

A ciprusi törvényhozás kedd este elutasította a bankbetétek megadóztatását, amely az euróövezeti mentőcsomag legfőbb feltétele volt.

Az eredeti tervekhez képest módosított, a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot a kormányzó jobbközép Demokratikus jobbközép Demokratikus Tömörülés (Disy) kivételével valamennyi párt elutasította.

Az 56 fős törvényhozásban 20 mandátummal rendelkező legnagyobb kormánypárt az előzetesen jelzetteknek megfelelően tartózkodott a szavazáson.

A ciprusi gazdaságot a bankban tartott betétek lefölözésével rántotta volna vissza a csőd széléről az állam, vagyis megadóztatták volna a ciprusi bankbetéteket az EU–IMF hitelcsomagért cserébe.

A hírek nyomán a pénzkivételt már a hétvégén blokkolták, csak látra szóló pénzeket lehet felvenni. Aki korábban hozzájutott megtakarításához, az sem ússza meg, hogy megfizesse az adót. Csütörtökig pedig a bankok sem nyitnak ki az egész országban.

A hír hatalmas felháborodást váltott ki az országban, hétfőn több száz ember demonstrált Nicosiában a bankbetétek megadóztatása ellen.

A ciprusi válság magyarországi hatásairól itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik