Gazdaság

Újra jön a félszocpol!

eladó (eladó, )
eladó (eladó, )

A használt lakás vásárlását tervező gyerekes családoknak érdemes még egy kicsit várniuk. Hamarosan újra elérhető lesz ugyanis a vissza nem térítendő félszocpol, ami mellé állami támogatású hitelt is lehet kérni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján április 1-jétől az emelt összegű szocpol mellett újra elérhető lenne a használt lakásra igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás is. Ennek összege a szintén a hónap elejétől emelt összegű, új lakás vásárlására vagy építkezésre igényelhető szocpol 50 százaléka lesz. Ezért is hívják félszocpolnak.

Mi dönti el, ki kaphat?

A használt lakás vásárlására fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületétől, a gyermekek számától és az ingatlan energiaminősítésétől függhet. Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is, a földrajzi elhelyezkedéstől függően. Így a magasabb komfortfokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhető. Ezzel akarják megelőzni, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe.

A bankok már készülnek

A hitelnet.hu hitelpiaci szakértője, Fitos Szilárd szerint a bankok is készülnek már az április elsejei bevezetésre, a részletek azonban még nem teljesen ismertek. Az viszont szinte biztos, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a meglévő gyermekek után kapott támogatást a bankok saját erőként veszik majd figyelembe. Hiszen ez már egy teljesített vállalás.

Államilag támogatott hitel is járhat hozzá

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetőségek közül is választhat majd. A vásárláshoz igényelhető hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több, mint a forgalmi érték (vételár) 80 százaléka. Ez a finanszírozási arány csak megfelelő jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhető el.

Ennyit jelenthet a félszocpol

Egy alapszintű energetikai minősítésű, 60 négyzetméteres használt lakásra például 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kaphat egy kétgyermekes család. Az átlagos budapesti téglaépítésű lakásárakat figyelembe véve ez a félszocpol a vételár mintegy 5 százalékát teheti ki. Egy vidéki, megyeszékhelyi téglalakásnál már közelíti a 10 százalékot, az ország északi és keleti részén pedig meg is haladhatja. Így ha figyelembe vesszük azt is, mennyi a bankok által kihelyezhető hitelek felső határa (80 százalék), akkor akár 6-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki egy használt panellakást vásárolhasson – mondta Fitos.


Forrás: hitelnet.hu

A szakértő szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületű lakások esetén a félszocpol ennél nagyobb arányú is lehet a vételárból. Azonban a nagyobb alapterületű lakásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételárig és 10 millió forintos hitelösszegig kérhető.


Forrás: hitelnet.hu

Ennyi jövedelem kell a támogatott hitelhez

Ha a kétkeresős háztartás 10 millió forintos hitelt venne fel, ehhez legalább 240 ezer forint összevont jövedelme kell hogy legyen. Míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet. Persze a hitelbírálat eredménye más tényezőtől is függ, nemcsak a keresettől. Így a már meglévő hitelek havi törlesztő részletei is befolyásolhatják az igényelhető hitel összegét.


Forrás: hitelnet.hu

A hiteligénylésnél azt se felejtsük el, hogy csak annyi kölcsönt vegyünk fel, amennyi nem feszíti túl a család költségvetését. Vagyis becsüljük meg, mennyi az a törlesztés, amit hosszú távon is biztonsággal tudunk fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik