Gazdaság

Vásárlási lázat hozott a gyenge forint

szupermarket (élelmiszer, bevásárlás, vásárlás, )
szupermarket (élelmiszer, bevásárlás, vásárlás, )

A forint gyengülése új életet hozhat a határ menti kereskedelemben és vendéglátásban. Az elmúlt napokban Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, illetve még Horvátországból is elindultak a bevásárlóturisták, amire ilyen mértékben jó ideje nem volt példa - írja a Napi Gazdaság.

A 300 forintos euróárfolyam az a szint, amelynél a környező országokból megindul a bevásárlóturizmus – mondta a lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára

A kereskedők a “jelentős” jelzővel illetik a gyenge forint miatt a határ menti boltokban tapasztalható forgalomnövekedést, ám az egész éves elszámolásban a legtöbb esetben ez nem jelent komoly tételt, sokakat azonban éppen a csődtől mentenek meg az ilyen időszakok.

A lap által megkérdezett kereskedők, benzinkút-tulajdonosok és vendéglősök 35-40 százalékos forgalomnövekedésről számoltak be, de a délnyugati végeken 90 százalékra is volt példa.

Szerdán délelőtt 307 forint fölött is járt az euró árfolyama. Miután Martonyi János azt mondta, a kormánynak nem áll érdekében a forint gyengülése, némileg javult az árfolyam, de továbbra is jóval 300 fölött maradt az euró. Csütörtökön kora reggel 304,65-nél járt az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik