Gazdaság

Megéri-e ma forintért sorban állni?

Forint (forint)
Forint (forint)

Sokan vacillálnak még, tartsák-e tovább az euróban, dollárban lévő megtakarításukat, vagy sem. Mások már tegnap vagy tegnapelőtt megrohamozták a pénzváltókat. Ők talán kissé elsiették a dolgot. De vajon érdemes-e ma váltani?

Ahogy gyengült a forint, megrohanták a pénzváltókat az emberek, hogy beváltsák eurójukat, dollárjukat, svájci frankjukat – számolt be már kedden az Azénpénzem.hu. De vajon valóban itt van az a pillanat, amikor a legtöbbet sajtolhatjuk ki a megtakarításunkból, vagy éppen a külföldi utazásból megmaradt pénzecskéből? Vagy tovább gyengülhet a forint?

Az biztos, hogy a forint gyengülésének nincs semmilyen pénzpiaci alapja, s hogy az árfolyamot csupán a kormányzati kommunikáció rángatja – mondta megkeresésünkre a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint lehetetlen ma megmondani, hogy lesz-e további gyengülés, és ha igen mikor. Méghozzá azért, mert képtelenség előre megjósolni, vajon milyen nyilatkozatot tesznek ma, holnap vagy a jövő héten az ország vezetői, s hogy ettől mennyire fog tovább ugrálni a forint. Az biztos, hogy mostanában további csapkodás várható az árfolyamban.


Fotó: Kummer János

A bizonytalansággal együtt Suppan Gergely szerint érdemes már most átváltani a devizát forintra, pontosan azért, mert nem lehet tudni, meddig tart még az árfolyam-ingadozás. De hogy egy óra múlva vagy holnap reggel járhatunk-e jobban, azt éppen az előzőek miatt ő sem tudta megmondani.

A mai napon reggel nyolc körül kis ideig 306 forint alatt is volt egy euró, délelőtt 307 forint fölé ment, aztán délre visszaért 305 forintra, sőt alá is.

A kereskedelmi bankoknál ma délelőtt 294-299 forintot adtak egy euróért. A dollárt 225-229 forint között váltották forintra. A svájci frankért pedig 238-242 forintot adtak.

Aki pár hét múlva utazna, s ezért valutát vásárolna, az viszont valószínűleg jobban jár, ha még vár. Eurót a kereskedelmi bankoknál 315-318, dollárt 239-245, svájci frankot 255-260 forintért  lehet ma venni. Reggel óta a legtöbb helyen emelkedett a vételi és az eladási árfolyam is.

Előrébb tekintve Suppan Gergely egyébként forinterősödésre számít. Év végére szerinte 285 forint körül lehet egy euró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik