Gazdaság

Sokaknál kapcsolhatják ki a villanyt, a gázt

fűtés (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)
fűtés (fűtés, fűtési szezon, hideg, ősz, időjárás, hőmérő)

Jóval többen tartoznak a rezsidíjakkal most, mint tavaly ősszel. Azok száma is nőtt, akik hónapok óta nem tudnak fizetni.

Gázdíjtartozást kétszer annyi háztartás halmozott fel mostanra a Tigáznál, mint ahányan tavaly ősszel adósok voltak. A téli időszakra ez általában jellemző. Az ügyfelek majdnem harmada késik a fizetéssel, és közülük minden negyediknek hatvan napon túli a tartozása.

Az E.ON-nál kicsivel kevesebben tartoznak, mint ősszel, viszont riasztó adat, hogy közülük 22 százalék már egy éve nem képes fizetni. A gáz- és villanydíjjal ennél a szolgáltatónál az ügyfelek 8-9 százaléka tartozik hatvan napon túl.

Ennél is rosszabb a helyzet a GDF Sueznél és a Főgáznál, ahol 10 százalék felett van azok aránya, akik 60 napnál régebben nem tudtak fizetni – tudta meg a Pénzcentrum.hu a szolgáltatóktól.

A hatvan nap azért kritikus pont, mert aki ennyit késik a rezsivel, annál évszaktól függetlenül kikapcsolhatják a szolgáltatást. Persze nem azonnal. Előtte kétszer figyelmeztetik az adóst. S közben a fogyasztó kérelmezhet fizetési haladékot vagy részletfizetést. Azonban ha az egyeztetések nem járnak eredménnyel, akkor nem marad más, mint a kikapcsolás, s ha ezután sem fizet valaki, akkor jöhet a behajtó is.

Nem árt tudni, hogy a legnehezebb körülmények között élőknek a védendő fogyasztói státusz jelenthet ilyen helyzetben plusz menedéket (részletfizetést, fizetési haladékot, előrefizetős mérőt vagy például szükségáramforrást). Ha bajban van, és szeretné tudni, hogy lehet védendő fogyasztó, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik