Gazdaság

Bármikor belekukkanthat a NAV a bankszámlánkba

NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)
NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)

Jóval könnyebben és gyorsabban tudhatja meg az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatoknál, milyen pénzmozgások voltak a számláinkon. S egyre kevesebb eszközünk lesz arra, hogy bizonyítsuk, honnan volt pénzünk.

Könnyebb dolga lesz nyártól az adóhatóságnak a vagyongyarapodási vizsgálatoknál, és mind jobban megizzaszthat minket. Márpedig az idén nagy erőket vet be ezen a téren.

Az egyik változás, hogy júliustól ugyanolyan könnyen és gyorsan elérheti a bankszámlánk forgalmi adatait az adóhatóság, mint ahogy betekinthet az ingatlan- vagy a gépjármű-nyilvántartásba. Az adóellenőröknek elég lesz egy e-mailt írniuk a pénzintézetnek, és máris mindent megtudhatnak a számlamozgásainkról.

Sőt, már az adóellenőrzés megindítása előtt is lekérhetik majd a banki forgalmunkat. Így tehát pontosabban ki tudják majd választani, kinél is kell vagyonosodási vizsgálatot végezni. Mindezt egy jogszabályváltozás teszi lehetővé – hívja fel a figyelmet az RSM DTM tanácsadó cég.

Gondban leszünk akkor is, ha azt kell bizonyítanunk, legális forrásból származik a jövedelmünk. Egy törvénymódosítás miatt ugyanis a 2006. szeptember 15. után szerzett jövedelmeknél kötött bizonyítási rendszer lép be. Ami azt jelenti, hogy csak hiteles nyilvántartás, jogerős bírósági ítélet, okirat vagy bankszámlakivonat szerepelhet a bizonyításban. Magánokiratot, nyilatkozatot, tanúvallomást csak a régebben szerzett jövedelmeknél fogadnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik