Gazdaság

Ütik a forintot, hajszálra a 300-as euró

forint-euro(960x640)(2).jpg (forint, euró)
forint-euro(960x640)(2).jpg (forint, euró)

Kedden háromnegyed 12 körül 299,4 forint fölött volt az euró ára.

Az árfolyam már hétfőn nagyot esett, de kedden reggel konszolidálódni látszott a helyzet, az esti 298 forint fölötti árnál erősebben. 297,5-ös szinten kezdődött a forinttal a kereskedés. A forint tíz körül indult ismét esésnek. Nemcsak az euró, hanem a svájci frank és a dollár is drágult. A dollár ára 229,89, a franké 244,07 forintra emelkedett. Devizapiaci kereskedők szerint a nemzetközi hangulat jobb, mint hétfőn, de a forint folyamatos nyomás alatt van.

Matolcsy György kinevezését a piac már jó előre beárazta, de a jelek szerint borzolja a kedélyeket, hogy a JP Morgan arról írt, hogy a devizahitelesek megmentése miatt a kormány hozzányúlhat a tartalékhoz, a miniszterelnök pedig a Parlamentben épp arról beszélt, hogy a devizahitelesek megmentése továbbra is prioritást élvez. Szakértők korábban megjósolták, hogy az unortodoxia terjedése gyengítheti a forintot. Erre az évre a 303 forintos eurót sem tartották kizártnak, 6-12 havi átlagban.

Szerintük nem várható, hogy a forint tartósan erősebb legyen a 290-as szintnél. Az előző kamatcsökkentések mérsékelt forintpiaci reakciókkal jártak, de a nemzetközi pénzpiaci klíma megváltozása könnyen 300 forint fölé lökheti az eurót. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a jövő évi választások miatt szinte kizárt az IMF visszahívása, hiszen az komoly korlátok közé szoríthatná a kormány gazdaságpolitikáját.

A magas állami és lakossági devizaeladósodottság miatt azonban a tartósan extrémgyenge forintárfolyam sem vállalható fel, így nem valószínű, hogy a kormány tolerálná a 310 forint feletti euróárfolyamot. A forint jelentősebb erősödését a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés válthatja ki, de erre május végénél előbb nincs remény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik