Gazdaság

Megint nálunk a legdrágább tankolni

benzinkút (benzin, )
benzinkút (benzin, )

A gázolaj a régióban nálunk a legdrágább, és a benzin árával sem állunk sokkal jobban. Pedig még nem is tartunk az eddigi csúcsnál.

Bár még a tavalyi csúcsárakat, a 450 forintos benzint és a 449 forintos gázolajat nem értük el, de már nem sok híja. Ezért nézett utána az mfor.hu, hogy más országokhoz képest hol állunk az árlistán. A január 25-i árakat vették figyelembe.

Benzin

Az általuk vizsgált 30 ország közül a benzin és a gázolaj is a legolcsóbb az USA-ban, a legdrágább pedig Norvégiában. A benzinnél Magyarország a középmezőnyben foglal helyet (439 forintos árat véve alapul). Nálunk drágábbak többnyire a nyugati államok. A szomszédos országok közül csak Szlovákiában kell átszámítva két forintnyival többet fizetni a benzinért, mint nálunk. Ausztriában, Csehországban, Szerbiában, Romániában kevesebbe kerül. Meg persze Ukrajnában is, ahol háromszáz forintnak megfelelő összeg alatti az átlag benzinár.


(Fotó: Kummer János)

Gázolaj

A literenkénti 434 forintos árral Magyarország a 12. a harmincas árlistán. S a szomszédos országokban mind valamennyivel olcsóbb a gázolaj, mint nálunk. Közvetlenül mögöttünk Szlovákia van, de náluk már 15 forinttal olcsóbb lehet a tankolás literenként. A szomszédok közül szintén Ukrajnában a legolcsóbb a gázolaj, méghozzá harmadával kerül kevesebbe, mint nálunk.

Aki a hírt olvasva azt tervezné, hogy ezentúl Ukrajnában tankol, annak nem árt tudnia, hogy tavaly március óta szigorítottak a behozatalon.

Ukrajnából csak hetente egyszer hozhatunk

Ahhoz, hogy valaki vámmentesen hozhasson be üzemanyagot Ukrajnából Magyarországra, három feltételnek kell megfelelnie: a behozatal ne egy sorozat részeként, vagyis kizárólag alkalmi jelleggel valósuljon meg, az utazó személyes használatra hozza be az üzemanyagot, illetve annak mennyisége ne utaljon kereskedelmi célú értékesítésre – hangsúlyozta a pénzügyőr ezredes. Az új szabályozás értelmében a vámmentes behozatalra hétnaponként legfeljebb egy alkalommal van lehetőség, az üzemanyagot pedig a gépjármű szabványos üzemanyagtartályán felül egy maximum tízliteres kannában lehet Magyarországra hozni.

A kormány tehetetlen

Oláh Lajos arról kérdezte Orbán Viktort, hogy a kormány fel akar-e lépni azért, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára. A független képviselőnek a miniszterelnök helyett a jelenlegi gazdasági miniszter válaszolt. Matolcsy szerint a kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni, de az üzemanyagok ára „csak nagyon marginálisan tartozik ebbe a kategóriába”. A kabinetnek nincs eszköze arra, hogy befolyásolja a az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárait, a devizaárfolyamok változásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik