Gazdaság

Tízmilliárd forintból turbózzák fel a MÁV-ot

kalauz (kalauz, máv, vonat, )
kalauz (kalauz, máv, vonat, )

A pénzből összesen 26 állomás épületét és utasforgalmi tereit fogják felújítani.

Felhatalmazást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től a MÁV Zrt. a mintegy 10 milliárd forint értékű állomásfejlesztési és ügyfélszolgálati projekt támogatási szerződésének aláírására – tájékoztatott az MNV Zrt. szerdán. A közlemény szerint a projekt összértéke 9,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amely a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósul meg. Az összeget az elmúlt évtized vonali infrastruktúrafejlesztésekből kimaradt, összesen 26 állomás épületeinek fejlesztésére és utasforgalmi tereinek korszerűsítéseire fordítaná a MÁV.

A projekt tartalmazza a helyszínek fő utasforgalmi épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, továbbá a kormányablakok hálózatának kialakítását.

A KÖZOP projekt a 2007–2013 támogatási ciklusban valósul meg, ezért a tervezést, a közbeszerzés lebonyolítását és a kivitelezési szerződések döntő részét 2013. december 31-ig meg kell kötnie a MÁV-nak. Az idő rövidsége miatt az MNV Zrt. döntött a MÁV Zrt. igazgatóságának hatáskörébe tartozó közbeszerzési eljárások megindításának, esetleges közbenső, valamint az eljárást lezáró döntések meghozatalának elnök-vezérigazgatói jogkörbe delegálásáról.

A kivitelezést a kormányablakokkal érintett állomások esetében 2014. március 30-ig, míg az egyéb helyszíneken 2015. július 30-ig be kell fejezni. A projekt pénzügyi zárásának határideje 2015. szeptember 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik