Belföld

Női mozdonyvezetőket képez a MÁV

A tizenhárom hónap alatt, kétezer tanóra és vezetési gyakorlat vár a hölgyekre.

Február 4-én ünnepélyes keretek között kezdetét vette a MÁV Csoport és a GYSEV Zrt. új motorvonat-vezető tanfolyama a budapesti Baross Gábor Oktatási Központban. A leendő 21 mozdonyvezető között 7 nő is található, ami új fejleménynek számít a korábban csak férfiak számára nyitott mozdonyvezetői szakma történetében. A hallgatóknak mintegy kétezer tanórán, típusismereti képzésen és vezetési gyakorlaton kell részt venni, és tucatnyi vizsgát sikeresen elvégezni, hogy hivatalosan is motorvonat-vezetővé váljanak.

A MÁV-START Zrt. jövőbeli járműbeszerzési stratégiája a motorvonatok beszerzésére fókuszál, ezért is született döntés a motorvonat-vezetői tanfolyam indításáról. A korszerű járműveknél a szerelvények esetleges össze- illetve szétkapcsolásához már nem kell jelentős súlyt (csavarkapocs) emelni, így vált szabaddá az út a hölgyek előtt is.


A most induló mozdonyvezetői képzés számtalan újdonságot tartogat az előző évek tanfolyamaihoz képest. A legnagyobb változást az jelenti, hogy a több mint 160 éves hazai vasúttörténet során először nők is jelentkezhettek a tanfolyamra: a több mint ezeregyszáz pályázó között 292-en voltak hölgyek, a kiválasztott 21 fő között pedig összesen 7-en, azaz a hallgatók harmada képviseli a gyengébbik nemet. A kiválasztást többlépcsős, szigorú felvételi procedúra előzte meg, a legutolsó körre, az orvosi vizsgálatra már csak a legjobb eredménnyel felvételizők kerültek be. A képzésre 15, egészségügyileg is alkalmas személyt (12 férfi, 3 nő) a MÁV-TRAKCIÓ Zrt., 6 főt pedig (2 férfi, 4 nő) a GYSEV iskolázott be. További változás, hogy a tanfolyam a korábbi 16 hónap helyett 13 hónapot vesz igénybe, és ezúttal újonnan kidolgozott, tíz modulból álló képzési rendszer keretei közt sajátítják el a tanulók a dízel- és villamos motorvonat vezetésével, üzemeltetésével kapcsolatos ismereteket.

„A megújulás, a fejlődés a MÁV Zrt.-nek és a GYSEV Zrt-nek is az egyik legfontosabb célkitűzése. A nők mozdonyvezetőként való alkalmazása példa az új, modern szemléletre, a közösségi közlekedés újszerűvé tételére” – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke az ünnepségen, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy a nőkkel szemben is ugyanazok lesznek az elvárások, mint a férfi tanulótársaikkal szemben, és ugyanúgy kell teljesíteniük a vizsgákon, a gyakorlati és elméleti oktatás során is.

„Több év után, 2012 volt az első esztendő, mikor a MÁV-START vonatain növekedett az utasszám. Az utasok visszapártolnak a vasúthoz, és ez garanciát ad arra, hogy a jövőben is szükség van a vasutasok munkájára.” – mondta Ungvári Csaba, a személyszállító vasúttársaság vezérigazgatója az ünnepségen, és hozzátette: jelenleg megközelítőleg 3100 mozdonyvezetővel rendelkezik a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. „Az utánpótlás biztosítása, a vasút fejlődőképességének megőrzése érdekében kétévente szükségessé válik a mozdonyvezetői tanfolyam indítása” – hangsúlyozta Ungvári Csaba. A MÁV-TRAKCIÓ által a mai napon beiskolázott 15 fő a vállalatnál mozdonyvezetői munkakörben foglalkoztatottak 0,5 százalékát sem éri el.

„A 2013-as év a GYSEV Zrt. számára nem csak a most induló gyakornoki képzés miatt történelmi jelentőségű” – tudatta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. „A tavaly megkötött szerződés értelmében még az idei év vége felé megérkezhet az első modern, zöld-sárga FLIRT motorvonat. Számunkra ezért is lényeges, hogy gyakornokaink részt vegyenek a motorvonat-vezetői tanfolyamon” – tette hozzá a GYSEV vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik