Gazdaság

Pestszentlőrinc lesz a Balkán példaképe

Egy budapesti önkormányzat példájával igyekeznek majd Délkelet-Európa városait élhetőbbé tenni.

Budapest XVIII. kerületi önkormányzata lett a Re-SEEties európai uniós program vezető partnere. Az összesen 2 millió euróból gazdálkodó hosszú távú fejlesztési programnak az a célja, hogy segítse az EU legelmaradottabb tagországainak településeit abban, hogy hatékonyan tudjanak stratégiát alkotni a jövőbeli fejlesztéseikre.

Uniós támogatást ugyanis sokféle fejlesztésre lehet találni, ám ezek akkor hasznosulnak igazán, ha egy önkormányzatnak van jövőképe, s ennek elemeihez vesz igénybe forrásokat. A stratégiaalkotáshoz az önkormányzatok együtt gondolkodhatnak a programiroda szakembereivel, s segítséget kapnak abban, hogy saját gondjaik kapcsán a hasonló problémákkal küzdők megoldásait is megismerhessék.

„Örülünk, hogy a vezető partner egy olyan önkormányzat lett, amelynek olyan sokrétű fejlesztési elgondolásai vannak” – magyarázta Alessandra Pala a programiroda képviseletében. Összesen 300 szervezet pályázott, ebből 48 projekt lett megfelelőnek nyilvánítva, és végül is 11-et választottunk ki – tette hozzá. A hangsúly a környezetvédelmi célú városfejlesztésen volt.


Pestszentlőrinc 1900 körül (Forrás: Wikipédia)

Pestszentlőrincen található Budapesten belül a legnagyobb összefüggő erdő: 500 hektányi zöldfelület van az – Ughy Attila polgármester szavaival – „ hatalmas, lustán elnyúló kertvárosi övezetben”. Ez a nagy felület ma nehézséget jelent a városfejlesztésben, ám a polgármester szerint ez idővel és munkával a kerület legnagyobb előnyévé válhat. Ehhez azonban sok problémát kell megoldani, egyebek között a Cséry-telep rekultivációját is. Ez egy hatalmas, 60 hektáros terület, amely egykor egész Budapest szemétlerakója volt. A telepen becslések szerint jelenleg kb. 10 millió köbméter szemét van, főként a XIX. század és a XX. század fordulója környékéről.

Az önkormányzatnak 15 környezetvédelmi jellegű pályázata van elbírálás alatt, amelynek jelentős része a polgármester reményei szerint támogatást is nyerhet. Ám a következő uniós költségvetési ciklusban való pályázáshoz szükség van egy világos stratégiára, ennek kifejlesztésében nyújt segítséget a Re-SEEties programban való részvétel. „Tudatformálásnak kell megelőznie a beavatkozást, különben nem lesz hatékony” – fogalmazott Ughy Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik