Gazdaság

Állást keres? Költözzön vidékre!

Gémeskút (gémeskút)
Gémeskút (gémeskút)

Miközben minden tizedig elvileg munkaképes ember állás nélkül van, a cégek egy része azért panaszkodik, mert nem tud megfelelő embert találni – különösen vidéken.

A munkaerőpiaci felmérésekben a legtöbb tartósan be nem töltött álláshely a szakképzett fizikai és a szakképzetlen fizikai munkaköröknél van, s ez idén sem alakul másképp – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat idei munkaerőpiaci prognózisából. A fizikai dolgozók után a legnagyobb hiány a valamilyen felsőfokú képzettséget igénylő emberekből van.

Az, amit már régóta lehet sejteni, hogy az érettségi továbbtanulás nélkül szinte semmit sem ér, idén is igaz lesz: az NFSZ-nek a vállalkozások az alap- és középfokú (szellemi) munkakörök esetében jeleztek a legkevesebb toborzási nehézséget.

Ne akarjon termelni!

A legtöbb tartósan betöltetlen állást a feldolgozóipari cégek jelezték tavaly, ezen túlmenően a pénzügyi szolgáltatások és az egyéb gazdasági szervezetek területén működő cégek közül jeleztek munkaerőhiányt. A mezőgazdaságban és a szállítás, raktározás területén működő cégek jellemzően nem akarnak új embereket nagy számban felvenni. Kicsit beindult viszont a vendéglátás, amelyben több embert kerestek.

Ki a fővárosból!

A területi sajátosságokat nézve azt látjuk, hogy a munkaerőhiány elsősorban a nyugat-magyarországi megyéket érinti. 2012-ben Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Vas, Komárom-Esztergom és Zala megye vállalkozásai közül jelezte a legtöbb cég, hogy valamilyen tartósan betöltetlen álláshellyel rendelkezik. Pest megyében és a fővárosban regisztrálták a legkevesebb szabad állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik