Szórakozás

Munkáért külföldre költöznének a magyarok

hirdetes(960x640)(4).jpg (álláshirdetés, keresés, újság, )
hirdetes(960x640)(4).jpg (álláshirdetés, keresés, újság, )

Mobilitás tekintetében ellentmondásos volt a munkaerőpiac tavaly a Jobinfo.hu állásszemléző oldal adatai alapján. Míg belföldön egy új álláslehetőség kapcsán nem szívesen költöznek a magyarok, egyre népszerűbbek voltak - különösen 2012 első felében - a külföldi munkát kínáló ajánlatok.

A Jobinfo.hu az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutat: a legjobb helyzetben tavaly is a műszaki értelmiségi álláskeresők voltak, míg a legtöbb lehetőség Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben várta az új állásra vadászókat.

Az öt legtöbb lehetőséget kínáló fő álláskategória 2012-ben a fizikai és szakmunka, a mérnöki, informatikai, értékesítési, valamint adminisztrációs és ügyfélszolgálati terület volt a Jobinfo.hu friss elemzése szerint. Ha azonban a kereslet és kínálat viszonyát állítjuk szembe, akkor némiképp más a helyzet: a legnagyobb hiány továbbra is a mérnöki és informatikai területen tapasztalható.

“Az elmúlt évek adatai alapján úgy tűnik, hogy az álláspiac szinte korlátlan számú műszaki értelmiségit lenne képes befogadni. Ez a tendencia a 2012-ben bejelentett új, a mérnököknek, illetve informatikusoknak kedvező felsőoktatási keretszámok hatására legjobb esetben is csak 4-6 év múlva változhat meg, amikor már a piacon is érzékelhetővé válik a keretszámok mögötti szándék megtestesülése” idézi az elemzés Kristók Balázst, a Jobinfo.hu vezetőjét.

Tavaly az azt megelőző évhez képest mintegy 70 százalékkal nőtt a Jobinfo.hu oldalán az álláslehetőségek iránt érdeklődők száma. A legnagyobb “sorban állás” a távmunkát hirdető pályázatoknál tapasztalható, a lehetőségekhez képest ugyanis itt a legnagyobb az érdeklődők száma.

Az összegzés szerint nagy a “tülekedés” az adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkák esetében. “Utóbbiak kapcsán elmondható, hogy ezek a területek egyfajta belépési pontot képeznek a cégekhez úgy, hogy speciális szakértelemre jellemzően nincs szükség. Inkább – különösen az ügyfélszolgálati feladatok esetében – a magabiztos nyelvtudás nevezhető alapvető elvárásnak.

Mindez annak is köszönhető, hogy tavaly is nőtt Magyarországon a regionális ügyfélszolgálatok, illetve a már szaktudást is igénylő szolgáltató központok száma” – mondta Kristók Balázs.

A Jobinfo.hu oldalán az elmúlt évben megduplázódott a külföldi munkalehetőséget hirdető ajánlatok száma. Az érdeklődés azonban még ezt figyelembe véve is mintegy háromszoros volt 2011-hez képest az elmúlt év első felében.

A külföldi állások iránti rendkívül nagy kereslet a nyár közeledtével fokozatosan csökkent, majd őszre a 2011-es szintre állt be. “A statisztikákból jól látható, hogy az elmúlt év első felében sokan vették fontolóra a külföldi munkavállalást, tapasztalataink szerint ez a lehetőség elsősorban a tartósan munkanélküliek, illetve a pályakezdők körében volt reális alternatíva” – mondta Kristók Balázs.

Tavaly nem volt komolyabb átrendeződés a megyék szerinti álláskínálatban. A Jobinfo.hu adatai szerint a prímet továbbra is Pest megye, illetve Budapest viszi, a tavaly meghirdetett pozíciók közel 50 százaléka a fővárosba és az agglomerációba tartozó helyekre invitálta a dolgozni vágyókat.

Az abszolút elsőt a listán Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, illetve Fejér megye követi. Álláskínálat tekintetében a sereghajtók közé tartozik Békés, Nógrád, valamint Tolna megye, a teljes kínálathoz viszonyítva itt volt a legkevesebb álláslehetőség.

A szakember rámutatott: az elmúlt év nem hozott komoly változást 2011-hez képest, vagyis a hazai munkaerőpiac továbbra sem mobil, legalábbis akkor, ha az új hely betöltéséhez belföldön kell lakhelyet váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik