Gazdaság

Sovány vigasz az emelés az elértéktelenedő minimálbérnél

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

Hiába emelik végre a minimálbért, még mindig kevesebbet ér, mint három éve.

Idén januártól, ahogy már megírtuk, 3275 forinttal emelkedik a nettó minimálbér (64 190 forintra). Ám reálértéken még ezzel az emeléssel sem képes behozni a korábbi értékcsökkenést.

A minimálbér nettó értéke utoljára 2010-ben emelkedett az előző évhez képest. Az utóbbi három évben azonban bennragadt kicsivel nettó 60 ezer forint fölött, és csak pár száz forinttal gyarapodott. Ez azt jelenti a Pénzcentrum számításai szerint, hogy a legkisebb bér az infláció figyelembe vételével 4332 forintot (tehát majdnem 10 százalékot) veszített értékéből 2009 és 2012 között.

Másképp közelítve a dolgot: három éve a mostani 98 ezer forintos minimálbérből még 75 282 maradt a dolgozók zsebében a mostani 64 190 forinttal szemben. S a mostani nettót már bruttó 80 ezer forintos fizetéssel el lehetett érni – számolt a lap.

Pedig eközben a munkáltatóknak jelentős erőfeszítést kellett tenniük. Hiszen 2010-hez képest 33 százalékkal kellett megemelniük a bruttó minimálbért ahhoz, hogy legalább ne csökkenjen a nettó. Közben ugyanis kivezették az adójóváírást, így a gyermektelen minimálbéresek adóterhelése jócskán megnőtt. S még az egygyermekes családi adókedvezmény mellett is kell szja-t fizetni a minimálbéreseknek is.

Mindenképpen jól jártak viszont az emeléssel azok, akiknek a juttatása a minimálbérhez kötött, például akik kapnak a munkáltatójuktól üdülési szolgáltatást, iskolakezdési támogatást vagy önkéntes pénztári hozzájárulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik