Gazdaság

Ezren nyomták fel a bankokat

Újra jobban problémáznak az emberek a jelzáloghiteleik miatt.

Továbbra is  elégedetlenek az emberek a bankokkal – derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb elemzéséből, amelyben a tavaly év végi fogyasztóvédelmi panaszokat elemzik. Az év utolsó negyedében 1233 pénzpiaci fogyasztói panasz érkezett a hatósághoz. Azaz több, mint az azt megelőző negyedévben, de kevesebb a 2011 évi csúcsoknál, amikor sokan szembesültek a devizahiteleik elszállásával.

A PSZÁF felügyeli a biztosításokkal, pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokat is, ám minden más típusú beadvány együttesen sem tesz ki feleannyit, mint a pénzpiaci ügyeké. A kategórián belül a bankokkal gyűlik meg leginkább az emberek baja (903 ügy), ami valószínűleg egyszerűen azzal magyarázható, hogy a legtöbb szolgáltatást ők adják.


(Fotó: Kummer János)

A legtöbb kérelem a hiteleket érintette, összesen 915 problémával fordultak a felügyelethez a fogyasztók. Meglepő módon azonban nem a devizahitelekkel kapcsolatban érkezett a legtöbb panasz, hanem a kézizálogokkal, gyorshitelekkel és más – egyébként összességében nem túl elterjedt – hitelszerződések verték ki a leginkább a biztosítékot. Ezt követték a szabadfelhasználású devizahitelek, a deviza lakáshitelek és a gépjárműhitelek. Az árfolyamgáttal kapcsolatban eddig 12 panaszt kapott a felügyelet.

„A jelentősebb részarányt képviselő szolgáltatástípusok közül a jelzálog alapú (lakáscélú és szabad felhasználású) devizahitelek 2011–2012 fordulóján tapasztalt kiugró növekedését 2012 során jelentős visszaesés követte, majd a IV. negyedévben az adatok ismét emelkedést mutatnak. A  deviza alapú személyi kölcsönökkel kapcsolatos beadványok száma és aránya jelentősen nőtt, mind az előző évhez, mint az előző negyedévhez képest” – elemzi az adatokat a felügyelet jelentése.

Ön is feljelentené a bankját a felügyeletnél? Itt megteheti. Vagy csak mondja el a panaszát nekünk e-mailben: gazdasag@24.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik