Gazdaság

A bankok is kénytelenek spórolni

Volt már tömeges bankbezárás, a többségnél csökkent a létszám is, de a helyzet még közel nem tragikus. Úgy tűnik, ha rosszabbra fordul, a bankok tudják még összébb is húzni a nadrágszíjat.

Arról egyelőre szó sincs, hogy megfeleződött vagy harmadolódott volna a banki dolgozók száma. Létszámban átlagban 9 százalékkal olvadt a bankszektor 2007 óta, a fiókszám pedig 4 százalékkal zsugorodott mindössze – derül ki a Portfolio.hu összeállításából. Persze az átlagon belül vannak, akik többet voltak kénytelenek leadni (pl. CIB, Raiffeisen, Axa) , mások kevesebbet vagy szinte semmit (pl. OTP), és akadtak, akiket a válság épp bővítés közben ért (pl. UniCredit). De aztán jött a satufék.

A lap adatai szerint a legnagyobb létszámleépítés a vizsgált bankok közül a Raiffeisennél volt (2009-ben, 18,5 százalékos). A CIB-nél ugyanebben az évben a dolgozók tizedétől váltak meg. S egyedül az UniCreditnél nem haladta meg a létszámcsökkenés az 5 százalékot.

Az Axa ment leginkább mínuszba a fiókjaival, hiszen a korábbi 18 egysége helyett tavalyra mindössze 8 maradt. Szám szerint a legtöbb fiókot pedig az Ersténél zárták be. Beszédes adat az is, hogy tavaly a tízből egy bank sem nyitott új fiókot.

Persze nincs abban semmi természetellenes, hogy a bankok költségcsökkentéssel reagálnak a piaci környezet romlására. A nyolc nagybank például átlagosan 5 százalékkal csökkentette a 2007-es szinthez képest az igazgatási költségeit. De nemcsak emiatt történt, hogy javítani tudtak a költség/bevétel arányon. Hanem azért is, mert közben növelni tudták a kamatmarzsot.

Úgy tűnik tehát, ha rosszabbra fordulnának a dolgok, van még tartalék a bankoknál költségtakarékossági oldalról. Bár az is igaz, ha újra beindul az üzlet, akkor jól jöhet majd a tartalékolt kapacitás. De ez még valószínűleg odébb lesz – összegez a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik