Gazdaság

Veszélyben a belvárosi aranybányák

Ha ingatlanról van szó, keveseknek jut eszébe a parkolóhely. Pedig az önkormányzatoknak egyre több pénzt hoznak ezek az ingatlanok. A behajtási zónák kijelölésével azonban veszélybe kerülhet ez a biztos jó jövedelem.

A válság ellenére is igen jól jövedelmeztek az utóbbi években a budapesti parkolóhelyek, amelyek tulajdonképpen ingatlannak számítanak. A bevételek annak ellenére is nőttek, hogy a parkolóhelyek száma nagyjából stagnált.


Fotó: Kummer János

2008-hoz képest tavaly majdnem negyedével több bevételt realizáltak ilyen úton az önkormányzatok. Egyes kerületekben több bevételük volt a parkolókból, mint a bérlakásokból vagy kiadott üzlethelyiségekből – derül ki a BDO felméréséből.

Persze ehhez hozzájárult az is, hogy a környező fővárosok parkolási díjait összehasonlítva Budapest a második legdrágább hely. Csak Bécsben magasabb a tarifa, mint a magyar fővárosban.

Jó üzlet tehát parkolót üzemeltetni. Mondhatni aranybánya. Kérdés, hogy ha 2016-tól létrejönnek a behajtási övezetek, akkor ezt mennyire sínylik majd meg az önkormányzatok parkolási bevételei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik