Gazdaság

Matolcsy megint belenyúlt a tutiba

államkincstár (államkincstár)
államkincstár (államkincstár)

Itt a következő ötlet, amitől külföldön a fejüket fogják majd: az állam mint lakossági bank.

Lesznek még gondok az állami betétgyűjtéssel – állapítja meg a Napi Gazdaság pénteki cikke. Az államkincstári betétgyűjtés ugyanis nemcsak a bankszektor érdekeit, hanem uniós irányelvet is sérthet. Ráadásul gyakorlatilag sem egyszerű megvalósítani: ha hitelintézeti jogosítványokat akar a MÁK, fél évig is eltarthat az engedélyezés, s még különböző amerikai átláthatósági szabályoknak is eleget kell tenni – derül ki a lap cikkéből.

Az ötlet, hogy az államkincstárnak betétet is kellene tudnia gyűjteni, nem csak befektetést (állampapírok formájában), a héten született meg. A Magyar Nemzet információi szerint erre azért van szükség, mert a köztisztviselői fizetések, áfavisszautalások és egyéb nagy össszegű állami pénzmozgások ütemezése miatt vannak hetek, amikor üresen áll a kassza. A betétgyűjtéssel ezt az időszakot szeretné a Magyar Nemzet szerint a kormány áthidalni.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a betétgyűjtés a bankrendszernek jelenthet újabb csapást, pedig már a prémium államkötvények is érezhető mértékben szívják el a megtakarításokat a bankok elől.

Ezen túl, a Napi szerint a MÁK új szerepe csökkentené annak esélyét, hogy az amerikai kormány mentesítse a kincstárat a külföldi számlák adózásával összefüggő adatszolgáltatásról szóló ottani törvény alól. „Az NGM nemrégiben tárgyalt az USA-val arról, hogy mely intézmények mentesülhetnek a szigorú szabályozás alól, a MÁK pedig a lakossági értékpapírszámlák és betétek miatt legfeljebb részleges mentesülést kaphat” – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik