Gazdaság

Több mint duplájára nőhet az államadósság

nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )

Jelentősen megugorhat a fejlett gazdaságok GDP-hez mért államadósság-mutatója, mert nem megfelelően kezelik a népesség elöregedése által az államháztartásra és a gazdasági termelékenységre nehezedő nyomást – közölte a Fitch.

A 65 év felettiek munkaképes korú lakossághoz mért aránya az OECD tagországok körében 2050-re várhatóan a jelenlegi 14,2 %-ról, 34 %-ra fog emelkedni, amely számos országban jelentős nyomást helyez majd az államháztartásra.

A Fitch hitelminősítő intézet jelentése megállapítja, hogy a lakosság elöregedése miatt hosszú távon a GDP-növekedés jelentősen lelassulhat, tovább súlyosbítva a költségvetési kihívásokat.

A Biztosítási Szemle beszámolója szerint az elöregedéssel kapcsolatos kiadások az eurózóna országaiban 2050-re elérhetik a GDP átlag 4,1 %-át. Minden egyebet változatlannak tekintve, a kiadások ilyen szintű növekedése hatalmas összegekkel növelné az államadósság GDP-hez mért arányát az évszázad közepére – véli a Fitch. Reformok nélkül az adósság GDP-hez viszonyított aránya is „felrobbanhat”.

A Moody’s Investors Service közben azt jósolja, hogy csökken valamelyest az idén a közép- és kelet-európai gazdaságok GDP-arányos bruttó tőkepiaci finanszírozási igénye, azzal együtt is, hogy a nominális forrásigény várhatóan növekszik.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének prognózisa szerint az idén az országcsoportnak összesen 184 milliárd euró piaci forrásbevonásra lesz szüksége. Ez ugyan 4,1 százalékkal meghaladja a tavaly igénybe vett bruttó 177 milliárd euró értékű piaci finanszírozást, a térség hiteligénye az összesített GDP-értékhez mérve azonban 9,9 százalékra csökken 2013-ban a tavalyi 10,2 százalékról a Moody’s hétfői becslése szerint.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a GDP-érték arányában Észtország bruttó hitelpiaci forrásigénye lesz a legkisebb az idén a vizsgált régión belül, 3,2 százalékkal, Magyarországé pedig a legmagasabb, 19 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik