Gazdaság

Nőttek az ipari termelői árak

autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)
autoipar(210x140)(1).jpg (autóipar, szerelő, vállalkozó, kkv, alkatrész,)

A decemberi árnövekedést leginkább a feldolgozóiparban regisztrált árváltozások okozták.

A belföldi- és az exportárváltozást együtt nézve az ipari termelői árak 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. Az árnövekedés legnagyobb mértékben a járműgyártásnál, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásánál, valamint a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásánál jelentkezett.

Ezen belül a belföldi értékesítés árai 0,1 százalékkal mérséklődtek novemberhez képest. Amiben benne volt többek között az is, hogy a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak 0,8 százalékkal csökkentek, meg az is, hogy a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,4 százalékkal nőttek. De leginkább a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (3,0 százalék), és a járműgyártás (2,4 százalék) területén emelkedtek az árak. Nagyobb árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása és a vegyi anyag, termék gyártása (0,3 százalék) ágazatokban figyelt meg a KSH.
Az egy évvel korábbi decemberi adatokhoz képest viszont 1,5 százalékos áremelkedés jellemezte az ipar belföldi értékesítési árait. Ezen belül pedig elég kiugró eltérések mutatkoztak. Így például az élelmiszeriparban 7,5 százalékos, és a vegyi anyag, termék gyártásában 5,9 százalékos áremelkedést mértek. A gép, gépi berendezés gyártásban viszont 4,8 százalékos, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásánál pedig 4 százalékos árcsökkenést regisztráltak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,5%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 decemberében az előző havihoz képest 1 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,6 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik