Gazdaság

Csökkentek az ipari termelői árak

Kólagyár (kólagyár)
Kólagyár (kólagyár)

Összességében az volt a helyzet novemberben, de például az élelmiszeripar és a vegyianyag-termékgyártásnál jelentősen növekedtek a termelői árak.

A belföldi- és az exportárváltozást összesítve 2012 novemberében az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál. A csökkenés oka elsősorban az volt, hogy egyes feldolgozóipari ágazatoknál mérséklődtek az árak (pl. legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyi anyag termékgyártása és a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártásnál).

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítés árai 0,6 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóiparban viszont 0,4 százalékos áremelkedést mért a KSH a belföldi értékesítésnél 2011 novemberhez képest. Ezen belül a legnagyobb mértékű növekedést az élelmiszeriparban, (7,6 százalék), és a vegyi anyag termékgyártásában (6,7 százalék) észlelték.

Viszont a 2011 novemberi adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásánál (9,0 százalék), a kokszgyártásnál, a kőolaj-feldolgozásnál (5,9 százalék) valamint a járműgyártásnál (5,8 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban -5,5 és +1,9 százalék közötti változást regisztráltak. A villamos energia, a gáz, a gőzellátás, a légkondicionálás árai átlagosan 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

2011 novemberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,0 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 4,2 százalékkal estek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 novemberében az előző havihoz képest 0,7, az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal csökkentek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik