Gazdaság

Elúszhatnak a nyugdíj-milliárdok

nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(430x286)(1).jpg (nyugdíjas, )

Lehet, hogy hiába várják a volt magánpénztári tagok, hogy a saját befizetéseikre visszakapják a teljes hozamot. Nem biztos ugyanis, hogy vannak adatok arról, kinek mennyi pénz járhat még vissza az államtól. Milliárdokról lehet szó.

Szabó Máté ombudsman pár napja kimondta: jogsértő, hogy az állam nem fizette ki a teljes hozamot a volt magánnyugdíj-pénztári tagok önkéntes befizetéseire. Egyben felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy orvosolják ezt a hibát. Ami jó hír, hiszen ezek szerint az államnak vissza kell fizetnie a tagdíj-kiegészítésekre járó, inflációval megegyező mértékű hozamokat is (ez az úgynevezett hozamgarantált tőke).

Korábban csak a tagok saját befizetéseit (ez a tagdíj-kiegészítés) és a teljes reálhozamot fizette vissza az állam. Mint megírtuk, a tagi befizetésekre eső, vissza nem kapott hozam becslésünk szerint milliárdokra rúghat.

A gond csak az, hogy legújabb információink szerint hiányoznak azok az adatok, amelyek alapján ki lehetne deríteni, kinek mennyi pénz jár vissza.

Nem kellett ilyen adatot gyűjteni

Amikor meg szerettük volna tudni, hány embert érinthet a visszafizetés és mekkora összegről van szó, először a Stabilitás Pénztárszövetséghez fordultunk. Ők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) irányítottak minket. A pénztáraknak ugyanis a PSZÁF felé kellett továbbítaniuk a magánpénztárakkal kapcsolatos adatokat.

A felügyelettől azt a választ kaptuk, hogy a szükséges adatok nem állnak és nem is állhatnak a rendelkezésükre. Mégpedig azért nem, mert csak a visszalépő tagi kifizetések teljes összegét ismerik. Azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg (ez a teljes reálhozam) és a pénztártagság ideje alatt befizetett tagdíj-kiegészítés összegének együttes értékét.

Külön a tagdíj-kiegészítésekre jutó hozamgarantált tőke összegét azonban nem ismerik. Ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a hozamot a pénztáraknak nem kellett külön kiszámolniuk a tagdíjra és a tagdíj-kiegészítésre.

Amit tudunk

A PSZÁF adatai szerint a pénztárak összesen csaknem 2,5 millió visszalépő magánpénztári ügyfélre mintegy 233 milliárd forintot igényeltek vissza (a teljes reálhozamra és a tagdíj-kiegészítésekre), és ennyit fizettek ki a volt tagoknak.

A felügyelet egyébként idén január 14-én átadta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) részére a Pénztárak Központi Nyilvántartásának (PKN) adatállományát. Ez tartalmazza a tagdíj-kiegészítések összegét és a tagdíj-kiegészítéssel érintett tagok számát.

Arra nem tért ki a felügyelet a válaszában, hogy vajon név szerint visszakereshető-e, kinek mennyi pénz járhat még vissza az államtól. S mivel a PSZÁF már nem tud hozzáférni az adatokhoz, az ONYF-hez irányítottak minket. A főigazgatóságon szerdán azt ígérték, pár napon belül válaszolnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium is későbbre ígért válaszokat. Visszatérünk még erre a témára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik