Gazdaság

Milliárdokat kaphatnak vissza a volt magánpénztártagok

persely (kalapács, persely, )
persely (kalapács, persely, )

Szabó Máté ombudsman kimondta: jogsértő, hogy az állam nem fizette ki a teljes hozamot a volt magánnyugdíj-pénztári tagok önkéntes befizetéseire. Ez jó pár milliárdba fájhat az államnak.

Amikor államosították a magánnyugdíjpénztárakat, akkor az állami rendszerbe visszalépő tagok megkaphatták azt az összeget, amivel saját zsebükből növelték a pénztári befizetéseket. Ez volt az úgynevezett tagdíj-kiegészítés. És megkaphatták a saját befizetésükre az infláció feletti reálhozamot is. Az inflációval megegyező hozamrészhez azonban nem juthattak hozzá.

Két volt magánpénztári tag panasza alapján most azt mondta ki az ombudsman, hogy ez jogsértő volt. Sőt, az alapvető jogok biztosa felkérte az érintett minisztereket a feltárt visszásság orvoslására. Vagyis úgy tűnik, ezt a hozamot vissza kell fizetnie az államnak.

Hogy pontosan hány embernek jó hír ez, azt még nem sikerült megtudnunk sem a minisztériumtól, sem a Stabilitás Pénztárszövetségtől.

Az államhoz összesen 2946 milliárd forint magánpénztári vagyon került vissza. Az összes tagdíj-kiegészítés a Stabilitás korábbi becsült adatai szerint 42 milliárd forint volt. A teljes vagyon reálhozama pedig 215 milliárd forintot tett ki. Ez alapján a tagdíj-kiegészítésekre jutó reálhozam, amit már kifizettek, 3 milliárd forint feletti összeg lehetett.

És persze tudjuk, mennyi volt az éves infláció 1998 óta. De hogy a tagok melyik évben összesen mennyit fizettek be kiegészítésként, és ez alapján mennyi lehetett az inflációval megegyező hozamuk, arra még választ várunk. Az biztos, hogy milliárdokról van szó. Az AXA egy korábbi szemléltető ábrája alapján többről, mint amennyi a reálhozam lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik