Gazdaság

Új gazdát kaptak az amerikai magyarok

Kedvenc ügyeiből is átadott a fejlesztési minisztériumnak Orbán Viktor hivatala.

Alig jött létre, máris útra kelt a kormányzati hivatalok között Magyarország egyik legnagyobb – állami kézben lévő – alapítványa, a Friends of Hungary.

Az alapítványt tavaly év végén hozta létre a kormány 15 millió dollárból (3,9 milliárd forintból) azzal a céllal, hogy támogassa a nemzeti összetartozás erősítését az Egyesült Államokban.

Akkor még úgy volt, hogy a Miniszterelnökség lesz a felelős a működtetéséért, ám a most megjelent kormánydöntés szerint meggondolta magát a kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot bízta meg a tulajdonosi jogok gyakorlásával.

Az amerikai magyarokat támogatnák

A kabinet a kezdőtőke nagyságrendjét a hasonló státuszú és célú alapítványok tőkeellátottsága alapján határozta meg – magyarázta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szabó Vilmos MSZP-s képviselő kérdésre adott válaszában a parlamentben. A miniszterelnök-helyettes szerint a cél az, hogy a befolyó adományok segítségével az alapítvány fokozatosan önfenntartó, finanszírozási szempontból a magyar államtól független szervezetté váljon.

A szervezet vezetését egy kuratórium végzi majd, amelyben többségben köztiszteletben álló, amerikai állampolgárságú személyek, üzletemberek lesznek, akik elkötelezettek az alapítvány alapvető célkitűzései mellett – olvasható írásban adott válaszában.

Az alapítvány feladata egyebek között kulturális programok, oktatási csereprogramok, internship-programok elindítása, amelyek segítik az amerikai magyarság identitásának megőrzését.

 

A PPP-s pénz is az NFM-é

A másik jelentős feladat, amelyet a Miniszterelnökség leadott, a PPP-programban épült beruházások állami kézbe vételére szánt 3 milliárd forintos keret. Ezt is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapja meg.

A kabinet tavaly júliusban különített el 12 milliárd forintot a magáncégekkel való együttműködésben végzett beruházások államosítására. Ezekben a szerződésekben az állam jellemzően kisebb egyszeri beruházással jutott új kulturális, oktatási vagy sportintézményekhez, ám évente jelentős díjat kellett fizetnie a beruházást végző vállalkozónak.

Erősödik az NFM

A keretek áthelyezéséből a Nemzeti Fejlesztési MInisztérium erősödésére lehet következtetni, hisz idén így összesen 6 milliárddal nő a minisztérium által kiosztható támogatás, illetve megköthető üzlet. Az NFM feladatkörének alakulását sokan azért is figyelik, mert a kormányon belül nagy hatalmi harc zajlik a jegybankelnöki pozícióért és az uniós pénzek elosztásáért, amiben az NFM szerepkörének is jelentősége van.

Az áthelyezés arra is utal, hogy idén várhatóan nem lesz újabb nagy PPP-visszavásárlási program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik