Gazdaság

Együtt örvendezik Matolcsy és Rogán

Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Kecskeméten. Rogán Antal szerint ezzel a piacnak is bizonyított az ország.

A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette. Matolcsy György szerint mindezt az tette lehetővé, hogy „elkapkodták” a Prémium Euró Magyar Államkötvényt (Pemák), amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár. Matolcsy György szerint az idő előtti törlesztés „a pénzügyi stabilitást, a befektetői biztonságot és az ország erejét mutató lépés”.

A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki az idő előtti törlesztésről. Eszerint a hazai lakosság és intézményi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükröző Pemák-értékesítések felfutása olyan mértékben emelte a kormány devizabetét állományát, hogy külföldi forrásbevonás nélkül is lehetővé tette a következő, esedékes IMF-hitelrészlet előtörlesztését úgy, hogy eközben tartalékaink tovább emelkedtek. A Pemák új sorozatának 2013. január 17-én indított értékesítése is igen ígéretes, az már most meghaladja a 275 millió eurót.

Az elsősorban lakossági értékesítésre szánt, de bel- és külföldi intézményi befektetők számára is elérhető, hároméves futamidejű, az uniós inflációhoz kötött kamatozású devizakötvény értékesítését november 20-án kezdték meg. Eredetileg 200 millió euró értékben hirdették meg, majd a nagy kereslet miatt többször felemelték a keretet.

Rogán: A piacnak is bizonyított az ország

Csak stabil költségvetési helyzettel rendelkező ország képes 180 milliárd forint összegű IMF-hitel lejárat előtti előtörlesztésére – jelentette ki Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz-frakció üdvözli a kormány döntését, amelynek eredményeként az ország pénteken, mintegy három héttel az esedékessége előtt fizette vissza az IMF-nek a tartozása egy részét. Ezzel nemcsak a magyar választóknak, hanem a piac szereplői számára is megüzente: stabil költségvetéssel rendelkezik az ország – mondta a frakcióvezető.

Beszámolt arról is, hogy az országnak az IMF felé fennálló tartozását 99 százalékban a jövő év március 30-ig ki kell egyenlítenie, a fennmaradó szűk összeget pedig 2014 júniusának és szeptemberének végéig kell rendeznie. Az Európai Unió felé fennálló hitelét 2011-ben kezdte törleszteni az ország, annak további részletei 2014-ben és 2016-ban lesznek esedékesek.

Rogán szerint az előtörlesztés világos üzenete a stabil költségvetésnek, ezért megalapozatlan minden olyan kritika, amely a büdzsét éri, különösen azoktól a pártoktól és szervezetektől, amelyek 2002 és 2010 között egyszer sem voltak képesek arra, amelyre a jelenlegi kabinet.  A politikus szerint a döntés megerősíti, hogy az országot komolyan kell venni, és devizáját sem érdemes támadni, mert képes azt megvédeni. Emellett az előtörlesztés gyakorlati hasznának tartotta, hogy azzal csökkent az összeg kamatterhe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik