Belföld

Londonból nem Matolcsyra fogadnak

Egy viszonylag ismeretlen, de lojális személyiség kerül az MNB élére a pénzügyi elemzők szerint.

A legnagyobb valószínűséggel nem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hanem egy nála “kevésbé prominens”, de szintén Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesének tekinthető jelölt veszi át a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségét a márciusban esedékessé váló váltás során – vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: 60 százalék eséllyel számítanak arra, hogy az MNB élére “egy viszonylag ismeretlen, de lojális” személyiség kerül. Egy ilyen jelölt kiválasztása a ház szerint valószínűleg “taktikailag sokkal okosabb” lépésnek bizonyulna, mint egy “nyilvánvaló szövetséges” kinevezése.
Ez az Eurasia szerint lehetővé tenné Orbán Viktornak az azonnali piaci kihatások és a piaci várakozások “kezelését”, és az MNB kormányzati ellenőrzés alá vonását anélkül, hogy ez “túlzottan leplezetlen, nyilvánvaló módon” történne.

Pontosan ez történt a monetáris tanács négy jelenlegi külső tagjának kiválasztása során is. A piac a testület mind a négy új tagját a korabeli várakozásoknál kevésbé politikai kötődésűnek és hitelesebbnek tekintette, és ez mérsékelte a kezdeti piaci reakciót. Idővel azonban a külső tagok mindegyike pontosan végrehajtotta Orbán Viktor programját azzal, hogy a kamatdöntések során rendre leszavazták a monetáris tanács független belső tagjait, és egyértelmű kamatcsökkentési alapállásra helyezkedtek, tekintet nélkül az inflációs kilátásokra – fogalmaznak csütörtöki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Orbán Viktor valószínűleg okosabb lesz annál, semhogy olyasvalakit jelöljön az MNB-elnöki tisztségre, akinek kiválasztása “nyilvánvalóan, leplezetlenül és azonnal” ellentmondásba kerülne a jegybanki függetlenséggel – teszik hozzá.

Ha azonban mégis Matolcsy Györgyre esne a választás, akkor sokkal gyorsabb lenne a váltás az MNB filozófiájában, pénzügypolitikájában és személyzeti állományában, mint a 60 százalékos eséllyel jósolt elsődleges forgatókönyv alapján, bár a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter kinevezése esetén az egyik helyettes valószínűleg “inkább piacbarát” személyiség lenne – vélekedtek az Eurasia elemzői.

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is kidolgoztak – jórészt az Eurasia által most felvázolthoz hasonló – forgatókönyveket az MNB élén esedékes váltás várható kimenetelére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik