Gazdaság

Amíg nem megy Simor, vibrálni fog a forint

mnb - simor andrás (simor andrás, mnb, )
mnb - simor andrás (simor andrás, mnb, )

Márciusig akár jóval 300 forint fölé is mehet az euró.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a világban a jelenlegi kegyelmi állapot 2013 további részében is fennmaradhat, mivel a jegybankok fenntartják a piacok jelenlegi likviditását. Ennek a folyamatnak a nyertese Magyarország is, ahol más piacokhoz hasonlóan szintén látványos kötvénypiaci száguldást láthattunk 2012-ben, és az eddig elhanyagolt részvénypiac is magára talált némileg.

Fázós forint

Tavaly év végén a forint intenzív leértékelődésnek indult: az euróval szemben: a novemberi 278-as árfolyamról januárra több mint 7 %-kal, 298-ig esett a hazai deviza. A magyar fizetőeszköz esetében az Equilor elemzői arra számítanak, hogy a márciusi MNB-elnökcsere előtt nagy kilengések jöhetnek, és nem lehet kizárni azt sem, hogy jóval a 300-as szint fölé szökjön az EUR/HUF árfolyama. Az Equilor elemzői szerint a 300-as szint felett a kormányzati kommunikációban változás állhat be, és év végére 290 forintot kell majd adni egy euróért.


Fotó: Kummer János

Gyenge növekedés

Az Equilor szakértői azzal számolnak, hogy 0,4 %-kal emelkedhet a GDP 2013-ban, melyet továbbra is az export és a turizmus hajt majd, de a mezőgazdaság 2012-es drámai visszaesése után van rá esély, hogy ebben a szektorban is újraindul a növekedés.

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a lakossági fogyasztás terén továbbra sem vár nagy fordulatot, így idén is gyenge maradhat a kiskereskedelmi volumen. A szakértő szerint azonban a GDP-t tekintve lefelé mutató kockázatok is vannak, így nem lehet kizárni, hogy idén is recesszióba torkollik a gazdaság, a gyenge hazai beruházási aktivitás és az euróövezeti folyamatok miatt. Hazánkban 2014-től lehet számítani először jelentősebb növekedésre, ekkor a választásokra való felkészülés nyomán meglódulhat a lakossági fogyasztás is.

Fegyelmezett hiány

Az Equilor 2013-as előrejelzése szerint a tavalyi magas fogyasztói árindex (5,7 %) után idén 4,4 % lehet az infláció. A költségvetési hiány tavaly a 2,7 %-os GDP-arányos kormányzati cél alatt maradt, és 2013-ban is 3 % alatt lehet. A terv teljesülését több kockázat is övezi, ám ezeket jó eséllyel fedezik a költségvetésbe épített hatalmas, 600 milliárd forintra rúgó tartalékok, így elcsúszásra Kuti Ákos nem számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik