Gazdaság

Most mi szívathatjuk a bankokat

Több mint 60 milliárd forintot húzhatunk ki a bankok zsebéből.

Ha a jogosultak fele belép az árfolyamgát-konstrukcióba, négy és fél év alatt 62 milliárd forintnyi kamatbevételtől esik el a magyar bankszektor – mutatják a Portfolio.hu frissített becslései. A várható veszteség természetesen erőteljesen függ a forint jövőbeni árfolyamától. A bankoknak cserébe jobb minőségű lesz a lakossági hitelportfóliójuk annál, mintha nem lenne a program, így alacsonyabb lehet a hitelezési veszteségük is. Ez részben ellensúlyozhatja a kieső kamatbevételeket – véli a lap.

Hogy számoltak?

November végén az MNB adatai szerint 3597 milliárd forintnyi lakáscélú és szabad felhasználású deviza-jelzáloghitellel rendelkeztek a bankok, s a hitelesek közel 80 százaléka lehet jogosult a programban való részvételre. A Portfolio.hu bankok megkérdezésével végzett közelmúltbeli becslése szerint a 40 százalékos részvételi arány valószínűleg meglesz köszönhetően annak, hogy a parlament március 29-éig meghosszabbította az igénylés határidejét.

Nem halnak bele

A négy és fél év alatti potenciálisan 62 milliárd forintos kamatbevétel-kiesés annyi, mint a bankok többségét jelentő részvénytársasági hitelintézetek elmúlt négy és fél éves nettó kamatbevételének 1,6 százaléka. A program tehát nem vágja földhöz a magyar pénzügyi szektort – állapítja meg a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik