Gazdaság

Bajban vannak, akik halmozták a hiteleket

áruhitel (áruhitel, hitel)
áruhitel (áruhitel, hitel)

A jelzáloghitelesek csaknem felének egynél több hitele van. Közülük kis híján ezren annyira kockázatvállalók voltak, hogy minimum tíz kölcsönt vettek fel. Nem csoda, ha felük már alig tud törleszteni.

Az MNB legutóbbi Stabilitás jelentésében fedezte fel ezeket az adatokat a Pénzcentrum.hu. Főleg a devizahitelesek vannak elmaradva a törlesztéssel. Ez amiatt is lehet, mert a segítő programokba (végtörlesztés, árfolyamgát) az igazán nagy bajban lévők nem tudtak bekerülni. Az látszik még, hogy a forinthiteleseknél inkább a munkanélküliség okoz gondot, míg a devizahiteleseknél a magasabb árfolyam és kamat miatt megugró törlesztőrészletek jelentik a legnagyobb problémát.

Abban, hogy sokan kerültek bajba, persze a bankok is ludasak voltak, a túlzott kockázatvállalással (pl. amikor minimális önerőt kértek csak), meg az ügyfelek közül azok, akik mindent megtettek azért, hogy minél magasabb összegű (vagy minél több) hitelhez jussanak hozzá.

Hogy ez a jövőben ne így legyen, ahhoz jó lépés lehet a hitelek átlátható árazása. Ennek része többek között az is, hogy a kamatot sem változtathatják már olyan szabadon a bankok, mint korábban. A kamatlábat a pénzintézetek az új szerződéseknél vagy a referencia-kamatláb változásához kötik (kamat=referenciakamat+felár), vagy előre rögzítik a kölcsönszerződésben meghatározott 3, 5 vagy 10 éves kamatperiódusra.

De segíthetne a magáncsőd bevezetése is, említi meg többek között a lap. A kormány elvileg támogatná a dolgot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik