Gazdaság

Minimálbérrel is nyerhet tízezret a bankoláson

Egy kutatás szerint ahhoz, hogy ezt elérjük, más bankot érdemes választani minimálbérrel és mást átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel.

Ha az átlagos banki ügyfél jól választ, éves szinten akár közel 25 ezer forintot is megtakaríthat a banki költségein – derül ki a Bankmonitor.hu országos hálózattal rendelkező (13 bankot érintő) felméréséből. De vigyázat: más-más bank számít a legolcsóbbnak a minimálbéresnek, az átlagos, illetve a magas jövedelemmel rendelkezőnek.

Ahhoz, hogy tízezreket spórolhassunk, az kell, hogy a személyes banki szokásainkhoz leginkább passzoló bankszámlacsomagot válasszuk ki. Ekkora díjkülönbségek vannak ugyanis az egyes bankok ajánlatai között, összehasonlítva a minimálbéreseknek, az átlagos jövedelműeknek, illetve a magas jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek szóló ajánlatokat.

Kis keresetűeknél is igaz

Már a minimálbérből élők is évi több mint tízezer forinttal csökkenthetik banki költségeiket a megfelelő választással. Az átlagos jövedelműek pedig több mint 23 ezer forintot takaríthatnak meg évente, ami a havi nettó fizetésük hatodának felel meg. Ennél még ötezer forinttal többel faraghatják le a bankszámlával kapcsolatos kiadásaikat az átlag felett keresők, ha a számukra legkedvezőbb ajánlatot választják – sorolja a felmérés legfőbb megállapításait a cég elemzője, Bonda Balázs.

Minimálbéreseknek ez lehet a legolcsóbb

A Sopron Banknál számíthatják fel a legkevesebb havi költséget (Bázis számla: 432 forint). A második legkedvezőbb az AXA Bank ajánlata (Kamathozó számla: 520 forint). A képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig az UniCredit Bank áll (Privát számlacsomag: 562 forint). A Sopron Bankról meg kell említeni, hogy főként a dunántúli régiót fedi le fiókhálózatával, így az ATM-jeivel ritkábban találkozhatunk az ország más részein. Az AXA Bankról pedig azt érdemes tudni, hogy nincsen pénztári szolgáltatása, így a jövedelem csak utalva érkezhet a számlára.


Fotó: Kummer János

Átlagos jövedelműek így spórolhatnak a legtöbbet

Itt már megjelennek az „ingyenes” számlák, amelyeket bizonyos kritériumok teljesítéséhez kötnek (általában havonta 150 ezer forint jóváírása a számlán). S ha ez teljesül, akkor bizonyos banki tranzakciók díjmentesek lehetnek.  Ebben a kategóriában a legolcsóbb a K&H Bank ajánlata (Zéró bankszámla: 630 forint). A második a Citibank (TOP díjcsomag: 715 forint), míg a harmadik az Erste Bank (SzuperNulla számlacsomag: 740 forint) lett.

Ebből is látható, hogy az „ingyenes” bankszámlák esetén is vannak olyan költségek, amelyeket a banki ügyfélnek meg kell fizetnie. Ilyen általában az idegen banki ATM-ből való készpénzfelvétel költsége, a bankkártya- vagy az sms-szolgáltatás díja.

Átlag feletti jövedelműek még többet nyerhetnek

A legkisebb költséget a Citibank (TOP díjcsomag: 965 forint) biztosítja. Utána jön az Erste (SzuperNulla számlacsomag: 1158 forint), majd az K&H Bank (Zéró bankszámla: 1326 forint) ajánlata. Itt a sorrenden nem csak a megnövekedett tranzakciók változtattak, de sok esetben a dombornyomott kártya díja is döntő volt.

A saját szokásaink döntsenek

A három jövedelmi kategória és a hozzájuk tartozó díjtételek alapján nem nehéz eldönteni, milyen bankszámlát érdemes választani. De azt azért figyelembe kell venni, hogy  a díjak számításakor egyszerűsítettek a felmérést készítők. Vagyis képzeletbeli banki szokásokat vettek alapul, amelyek nem lehetnek igazak minden ügyfélre.

Másrészt a banki hirdetmények az évforduló és a tranzakciós adó bevezetésének hatására többször is változhatnak, növelve vagy csökkentve egyes számlacsomagok költségeit – jegyezte meg Bonda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik