Gazdaság

Stratégia: fogd a pénzt és fuss!

forint euro (forint, euró, )
forint euro (forint, euró, )

Idén sokan nyitottak külföldi folyószámlát, ismét megindulhat a pénzmenekítés – írja az énpénzem.hu. A gyengülő forint hatására szakértők szerint a középosztályból ismét sokan utalhatnak majd külföldre pénzt

A gazdasági portál úgy tudja: a korábbi pániknál „kimenekített” vagyonok jellemzően kint is maradtak. Karagich István, a vagyonosabb rétegek szokásaival kapcsolatban a hazai piacon leginkább szakértőnek számító Blochamps Capital vezetője a portálnak azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az általa korábban a forint helyzetére nagy hatással bíró jegybankelnöki kinevezés márciusi napjaira prognosztizált pénzkiáramlási veszély korábban is megjelenhet. A szakember fontosnak tartja, hogy tavaly sokan nyitottak külföldön számlát azok közül, akik korábban nem is terveztek ilyesmit.

A Blochamps vezetője szerint a forint látványos gyengülése ismét a „pénzáthelyezés” fellángolásához vezethet. A társaság elemzése szerint rendkívül fontos változás, hogy „míg a vagyonkiáramlás korábban elsősorban a politikai és a gazdasági elitet, valamint a szürke és feketegazdaság szereplőit érintette, addig a 2012 eleji folyamatok részeként a vagyontranszfert generáló csoportok korábbi években vizsgált tagjai minden bizonnyal tartósan kiegészülnek a középosztály pénzügyi tekintetben óvatosabb, ráadásul nagyszámú képviselőivel”.

Ausztriában több banknál is hangsúlyozták, hogy 2013-ban több munkájuk lett a magyarul beszélő tisztviselőknek. Megugrott a folyószámlanyitás, aminek oka a tranzakciós illeték idei bevezetése lehet.

Mint korábban megírtuk, december végéig lehetett élni az adóamnesztia lehetőségével. A tavaly lezárult utolsó lehetőség 23 hónapja alatt összesen 67 milliárd forint tért vissza Magyarországra. A 2011-ben elfogadott gazdasági stabilitási törvény alapján nincs lehetőség arra, hogy a jövőben új amnesztiaszabályokat fogadjanak el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint 2011 januárja és 2012 novembere között összesen 6,7 milliárd forint adóbevételt hozott az offshore-amnesztia. Ez az összeg minden bizonnyal magasabb lesz, hiszen az amnesztia december végéig élt. brit The Guardian összefoglalója szerint hazánkból 242 milliárd dollár, vagyis mintegy 56 ezer milliárd forint távozott szűk három évtized alatt. A pénz több mint kétszerese a magyar államadósságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik