Gazdaság

Kiva: még hat nap van a döntésre

NAV(210x140)(1).jpg (nav)
NAV(210x140)(1).jpg (nav)

Legkésőbb január 15-éig be kell jelentkezniük az új kisvállalati adóra azoknak a vállalkozóknak, akik az idén e szerint szeretnének adózni.

Eredetileg csak december 20-áig lehetett volna bejelentkezni az új kisvállalati adózásba (kiva), de mivel még december 17-én is módosítottak a szabályain, hogy vonzóbbá tegyék a vállalkozók számára, így a határidőt kitolták január 15-ig.

A kivát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adó- és vámtartozása nem több mint 1 millió forint. A létszám egyébként nőhet később, 50 főig. (Egyéb feltételek itt.)

A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi szemléletű eredményének a személyi jellegű kifizetésekkel növelt összege (ha nincs eredmény, akkor a személyi jellegű kifizetések összege). Mértéke pedig 16 százalék, melynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A legfontosabb (decemberi) pozitív változások a kivában:
  1. A korábbi években felhalmozott elhatárolt veszteség felhasználását kedvezőtlenül érintette a kiva szabályozás, amely szerint az adóalanyiság minden évében az elhatárolt veszteség 20 százalékát, illetőleg az arányos részt elszámoltnak kellett tekinteni. A módosítás szerint az elhatárolt veszteség elszámolható lesz a kiva-adóalap terhére az adóalanyiság alatt.
  2. Abban az esetben, amennyiben a kiva alanya társasági formát vált az adóalanyisága alatt, az adóalanyiságát továbbra is fenntarthatja. Ez a korábbi szabályozás esetében nem volt lehetséges.
  3. A módosítás értelmében a kiva-alanyoknak nem kell az eszközeik tekintetében gyorsított értékcsökkenési leírással számolni, továbbá a kiva adóalanyiság előtt beszerzett immateriális javak és tárgyi eszközök számított nyilvántartási értékét 10 év alatt egyenlő részletben le lehet írni a kiva-adóalapból.
  4. A 25 év alatti pályakezdők, a tartós munkanélküliség után munkába állók, a gyed, gyes, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a kiva adóalapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérek havi összegével, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthető.

 

A kisvállalati adóra való áttérési szándékot az erre a célra szolgáló 12T203KV jelű nyomtatványon, elektronikus úton kell bejelenteni az adóhatóságnak. Január 15. után nincs mód bejelentésre, és a késedelem ez után igazolási kérelemmel sem orvosolható.

A kisvállalati adóról bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06-40/42-42-42). A bejelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megtalálhatók az adóhatóság honlapján is.

A január eleji adatok szerint a kivát még kevesen választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik